*Nettavisen* Nyheter.

Mer psykologhjelp i Oslos østbydeler

Håkon Haugli sitter i kommunalkomiteen for Arbeiderpartiet.

Dersom du bor på Grorud, i Gamle Oslo, på Stovner, i Bjerke eller på Søndre Nordstrand vil du nå få lettere tilgang på hjelp fra psykolog. – En skikkelig gladsak, sier Håkon Haugli fra Arbeiderpartiet.

OSLO ØST: Regjeringen har satt igang en prøveordning og spytter 30 millioner kroner ekstra inn i kommunesektoren. I Oslo er fem bydeler valgt ut som piloter. Disse får tilsammen 2,1 millioner kroner for å styrke det psykiske helsevernet i sitt nærområde.

– De østlige bydelene har for lav dekning. Psykologene er overrepresentert i vest, mens de i øst er underrepresentert. Derfor er jeg glad for at regjeringen nå bidrar til at vi kan bygge opp et lokalt tilbud, sier Håkon Haugli på Stortinget.

Store behov

Norge er kåret av FN til verdens beste land å bo i. Vi flommer over av gods og gull. Men vårt styrtrike velferdssamfunn har en skyggeside. Selvmordsraten er høy og mange sliter med psykiske sykdommer.

Tilgangen på psykolog kan ofte være vanskelig, og ventetiden er lang. Oslo er intet unntak, forteller stortingsmann Håkon Haugli. Han er derfor glad for regjeringens prøveprosjekt. Pengene vil gjøre tilgangen på hjelp lettere for den som er i psykisk nød, påpeker han.

– Bydelene som er plukket ut har særlige behov når vi ser på levekårsideksen. Derfor er det naturlig at disse får ekstramidler, sier Haugli.

Gamle Oslo

Hans egen bydel, Gamle Oslo, får eksempelvis 400.000 kroner ekstra til styrket psykologtjeneste. Settebydelsdirektør Brit Håland er glad for meldingen.

– Midlene kommer veldig godt med. Dette blir det mer psykologressurs av, og det trengs, konstaterer hun.

Rent konkret skal midlene sprøytes inn på helsestasjonenene og skolehelsetjenesten.

– Jeg tror dette blir bra, for vi har et skrikende behov for den typen tjenester, bekrefter Håland.

Lange køer

Haugli anslår at hver bydel i snitt vil kunne ansette en ekstra psykolog utover dagens kapasitet. Håpet er at flere nå får hjelp.

– Er vi et stadig mer psykisk sykt folkeslag?

– Nei, det tror jeg ikke. Behovet for psykolog er nok undervurdert, og fokuset er mye sterkere på fysiske plager. At man tyr til psykolog uten at det er et behov, har jeg ingen tro på. Tvert imot er det mange behov som står uløste, sier Haugli.

Satsningen på psykologhjelp er ledd i regjeringens samhandlingsreform, hvor tanken er å gripe inn tidligere i et sykdomsforløp. Flere ressurser skal gå til forebygging, fremfor reparering i etterkant.

– Det er et tankekors at vi lever i verdens beste land når endel føler seg satt utenfor, mens mange har det bra. Det er bemerkelsesverdig at vi er i den situasjon hvor mange ikke får den hjelpen de har behov for, påpeker Haugli.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.