RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mer synlige politikere

Bydel Alna besluttet under siste BU møte å innføre nye styringssystemer. Hensikt med dette er å gjøre lokal- politikere mer synlige og tilgjengelige i lokalmiljøet.

Furuset: Flere norske kommuner har gått nye veier for å involvere lokalpolitikere mer i saker som tas opp. Nå ønsker bydel Alna også å innføre det samme systemet.
- Mange politikere jobber med saker som blir presentert for dem og som de stemmer over. Hensikten med denne typen politisk styring er å lage en helt ny politiker rolle, sier bydelsdirektøren Erik Kjellstadli.

Politikerkontakt

Etter modell fra blant annet Askim kommune, har bydelen startet arbeidet med en mer aktiv rolle for bydelsutvalgets medlemmer i forberedelse og presentasjon av saker i bydelsutvalget. Etter saksordførermodellen utarbeides sakene som skal legges fram for bydelsutvalget i et nært samarbeid mellom en politisk oppnevnt saksordfører og administrasjonen. Det kan enten være politikere som foreslår saker eller det kan komme forslag fra administrasjonen for eksempel ved et notat om saken.
- Den politisk oppnevnte saksordføreren og en saksbehandler i administrasjonen skal jobbe sammen med saker. Slik blir politikerne bedre kjent med sakene de jobber med og tar en mer aktiv rolle i sakene enn tidligere, sier Kjellstadli.
Forskjellen fra i dag er det at politikerne kommer til å treffe etater og brukere oftere.
- Politikerne kan kanskje også bli mer synlig i media og møte brukere på en annen måte enn i dag.

Søker nye veier

Bydelsdirektøren sier at en innføring av de nye styringsmetodene ikke er noe som vil skje på kort tid.
- Det kommer til å ta sin tid før vi har fått alle detaljer på plass. Det som er viktig er at det er bred enighet om å gå inn for dette, sier Kjellstadli.
I tillegg til å innføre en saksordfører ønsker bydel Alna å prøve ut innføring av dialogmøter. Flere kommuner har prøvd ut dialogmøter hvor representanter for brukerne av en tjeneste møter politikere, administrativ ledelse, virksomhetsleder og tillitsvalgt. Det er også aktuelt for politikerne å ha dialogmøter med tjenester hvor ledere og ansatte gir sine vurderinger av oppnådde resultater og framtidige behov innen sitt område.
- Vi prøver å søke nye veier og nye systemer. Det er vårt ønske for politikerne å delta mer aktivt i kommunikasjonen med brukere og administrasjonen og være et ansikt utad.
Det er mange visjoner om hvordan lokalpolitikere kan delta enda mer i møter med brukere.
- En gang i fremtiden kunne det være aktuelt med utvidet bruk av internett som verktøy. Det ligger også forslag om å lage en politikerbenk der politikere skal treffe brukerne og svare direkte på spørsmål eller ta imot forslag, sier Kjellstadli.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere