*Nettavisen* Nyheter.

Mer til kultur, barn og friluft

Kultur-Oslo styrkes i byrådets budsjettforslag.

Mer til musikk, mer til Munch og mer til barnehager. Men fortsatt skal Oslo drives i stramme tøyler. Det er fasiten etter at byrådets budsjett ble lagt fram i dag.

Finansbyråd Stian Berger Røsland (H) la i formiddag fram byrådets forslag til budsjett for 2009.

Mer til kultur, mer til barnehager og en generell skjerming av bydelsøkonomien er gladnyhetene.

Men gjelda til Oslo kommune øker, og det blir trolig tyngre for de fattigste.

Popsenteret får penger

Byrådet satser videre på Popsenteret i Schous kulturbryggeri. Bevilgingen til drift av senteret øker med 3 millioner og byrådet avsetter ytterligere 30 millioner i budsjettjusteringssaken for 2008 til investeringer. Senteret åpner dørene for publikum i 2010.

Også by:Larm får penger. For første gang i historien valgte festivalen i fjor å satse på samme vertsby for to år på rad, og dermed får Oslo penger også for 2009.

- Dette er en tillitserklæring til Oslo som musikkby som inspirerer. by:Larm setter Oslo på det musikalske verdenskartet, sier byråd for kultur og utdanning, Torger Ødegaard, som gir et tilskudd på 1,5 millioner til by:Larm.

Styrker Bjørvika

Byrådet styrker formidlingen og konserveringen av Munchs kunst med 10 millioner i 2009, og til sammen foreslås 26 millioner fordelt på de neste tre åra.

Bakgrunnen for satsingen er i stor grad den omdiskuterte flyttinga av Munch.

- Edvard Munchs kunst er en del av verdens kulturarv. Ved å gi museet helt nye muligheter i Bjørvika bidrar vi sterkt til bedre formidling og vern av Munchs kunst, men vi må følge opp med friske midler til å utvikle et enda bedre museum, som kan nå langt flere enn det vi gjør i dag, sier kulturbyråd Ødegaard.

Munch-museet kan stadig vise til økende besøkstall på Tøyen, og hadde i fjor et rekordhøyt antall besøkende. Likevel mener byrådet at det er i Bjørvika det skal skje, og de ønsker dermed å omdisponere midler fra Vestbanen til Bjørvika.

3500 barnehageplasser

Også barnehagesektoren styrked ytterligere, ettersom det i 2009 lovfestes rett til barnehageplass for kvalifiserte søkere.

- Målet er full barnehagedekning i Oslo så fort som mulig, forteller Ødegaard, som mener byrådet har som mål at alle disse søkerne skal motta tilbud om plass neste år.

I budsjettforslaget er det avsatt midler til etablering av 3500 nye barnehageplasser, hvorav 400 er forutsatt etablert av private.

Endelig Nedre Foss

I fjor var Nedre Foss et av de svært få prioriterte områdene i Oslo indre øst på Statsbudsjettet. Området rundt Bellonas hovedkvarter har i åresvis ligget brakk, til tross for at det er avsatt midler.

Nå ønsker byrådet imidlertid å satse på området, som nå er omregulert. En ny park skal anlegges i løpet av 2009.

- Dette vil bli en ny perle i indre by til glede for byens befolkning, sier byråd for miljø og samferdsel Peter N. Myhre.

8 millioner kroner er også avsatt til gjenåpning av byen elver. Dette gjelder forttrinnsvis Hovinbekken, Gaustadbekken og Alnaelva, som i løpet av 2009 vil se dagens lys. Å kjøpe eiendommer som er regulert til friområder langs elvene vil også bli en prioritert oppgave. 6 millioner kroner er avsatt til dette formålet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.