RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Støtten på Ekeberg trenger sårt en restaurering.
Støtten på Ekeberg trenger sårt en restaurering.

Meredianstøtten til heder og verdighet

Christian Ringnes fikk 25.000 kroner av Lions Ekeberg. Pengene ga han til Eikabergtinget som vil bruke dem på Meredianstøtten.

EKEBERG: Under en høytidelighet på Ekebergrestauranten fikk Christian Ringnes overrakt 25.000 kroner fra Lions Ekeberg i forbindelse med at han ble utnevnt til årets Ekebergtroll. En ny pris foreningen deler ut til en person eller organisasjon hvert år som har gjort noe særskilt positivt for nærmiljøet.

LES OGSÅ: Ekebergslettas framtid avgjøres nå

Med prisen følger det et flott håndskåret troll. Og en pengesum som skal brukes på noe i nærmiljøet. Ringnes valgte å gi pengene videre til Eikabergtinget. Som jublet, og straks hadde et spennende formål for pengene.

Var jorden rund?

Jens Treider i Eikabergtinget reiste seg og holdt et spennende foredrag som fengslet alle, ikke minst Christian Ringnes.

– På midten av 1800-tallet ble man for alvor opptatt av å finne ut av jordens virkelige form. Var den flattrykket ved polene, slik en egentlig kunne forvente med et legeme som snurrer rundt i stor fart, eller var den strukket ut mot polene som en ellipse – eller et egg? sa Treider.

– Det ble startet opp et meget omfattende måleprogram, faktisk det aller første vitenskapelige samarbeid noensinne over landegrensene. Det ble opprettet noen basislinjer på flere steder rundt om i Europa og andre steder, hvor endepunktene ble uhyre nøye innmålt, og så startet man oppmålinger av trekanter, med hjørner på tydelige og markerte steder, forklarte Treider videre.

Fysisk krevende arbeid

– Målingene var meget store og arbeidet ikke bare teoretisk krevende, men også fysisk: Den mest berømte av disse målingene hadde sitt nordlige endepunkt i Hammerfest og strakte seg helt ned til Svartehavet. Alt ble målt opp, og regnet ut «for hånd», hele veien. Målelinjen som ble resultatet, heter i dag Struves Meridianbue, og er tatt inn i listen over verdens natur- og kulturarv, den såkalte Verdensarvlisten. Den er oppkalt etter initiativtakeren og astronomen W. Struve, tysker, men leder av observatoriet i Dorpat i tidligere Russland, i dag i Estland. Fra norsk side deltok blant annet Christopher Hansteen, som fikk bygget observatoriet i Kristiania i 1834, fortsatte Treider.

Les flere nyheter fra Oslo!

Gode kart

Meridianbuene ble ikke bare brukt for å finne jordens form. De ble grunnlaget for selve oppmålingen av hele landet i arbeidet for å fremskaffe gode kart, og for å få plassert Norge riktig inn på verdenskartet.

– Her kommer vi inn på våre lokale meridianstøtter, forklarte Treider.

– Disse danner endepunktene i en basislinje for en slik meridianbue som går fra Levanger til Adriaterhavet. Ikke like lang som Struves meridianbue, men sannelig lang nok!

Avstanden mellom støtten på Ekebergsletta og den som står i Kittel Nielsens vei, ble følgelig målt med aller største nøyaktighet, og den ble videre brukt som basislinje ved oppmålingen av kartverkene videre utover herfra.

Avstanden mellom våre støtter er 3947 meter. Den nordre, kalt Ekeberg basis A, er dessverre ganske mye ødelagt, mens den søndre, Ekeberg basis B, er meget godt bevart. En morsom øvelse for å vise hvilket arbeid disse buelinjene representerer er å måle opp diagonalen i hagen din eller tilsvarende, og finn nøyaktig samme lengde, i rett linje eventuelt også gjennom huset, to ganger etter hverandre, og i horisontalplanet.

– Det er i sannhet ikke så lett, forteller Treider. Eikabergtingets ønske er å bruke pengene til å sette i stand støtten på Ekebergsletta.

Ikke til salgs

Reidar Rasch holdt en kort takketale da de fikk prispengene. Han understreket at foreningen er evig takknemlig for innsatsen Ringnes har lagt ned for Ekeberg allerede. Men at de er skeptiske til hvor stor skulpturparken planlegges å bli.

Dette ønsker de å ha direkte dialog rundt med Ringnes.

– At vi takker ja til denne gaven betyr selvfølgelig ikke at vi dermed er enige med deg i ett og alt, alle skjønner at vi ikke er til salgs, sa Rasch.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere