RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Merkelig valg

Ullern Avis Akersposten på lederplass.

LEDER 17. SEPTEMBER 2009

Mens Venstre går relativt svakt tilbake i andre deler av Oslo, halveres partiet og mer enn det i bydelene Ullern og Vestre Aker. At partiet går tilbake mer enn 12 prosentpoeng i enkelte kretser er direkte oppsiktsvekkende.

Se hele vår valgdekning her

Denne svingningen har nok sammenheng med ambassadesaken. Venstre var foran forrige stortingsvalg den tydeligste motstanderen av lokaliseringen av den amerikanske ambassaden i Husebyskogen. Ambassadesaken engasjerte beboerne i vest og ble også brukt for alt hva den var verdt i forrige valgkamp. Venstres store fremgang i 2005 ble et blaff, og partiet er igjen på "normalen". Det må være en stor skuffelse for Venstres nestleder, Ola Elvestuen, som også har frontet revisjonen av småhusplanen i våre bydeler. Nå er spørsmålet om hans stilling er såpass svekket i Oslo at arverekkefølgen i Venstre kan bli brutt etter at Lars Sponheim har trukket seg.

Den tidligere Unge Høyre-lederen fra Voksen, Nikolai Astrup, blir stortingsmann. Det var jubel med en viss bismak under valgvaken på Plaza da dette ble klart. Astrup ga da også tydelig beskjed til Ullern Avis Akersposten at det var viktigere å få en borgerlig regjering enn at han kom på Stortinget. Høyre skal likevel være fornøyd med at partiet brukte Astrup til å fronte de vestlige bydeler. Han har også vært tydelig i sine standpunkter i våre spalter.

Frp og Ap har også hatt en betydelig fremgang i våre bydeler. I likhet med Høyre har de også vært med og ta av Venstres kake. Ap har den største fremgangen av alle partier i våre bydeler med 4,1 prosent. Det er også høyere enn snittet for Oslo. Ap er nest største parti i vest.

Frp hadde en svak fremgang i Oslo sett under ett, men økte med godt over 2 prosent da stemmene ble talt opp i Ullern og Vestre Aker.

SV fikk en tilbakegang på noe over 1 prosent i våre bydeler og det er et bedre resultat enn for resten av Oslo. SV har for øvrig gjort svært lite for å markere seg overfor lokalavisene i vest, tross oppfordring om dette.

Konklusjonen må være at alle har tatt fra Venstre og at stemmefordelingen har normalisert seg etter forrige stortingsvalg.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere