*Nettavisen* Nyheter.

Metallmyk debut

Asle Skredderberget er utdannet siviløkonom. Han har i en årrekke jobbet som økonomijournalist i aviser og TV. Nå har han nettopp introdusert den norske befolkningen for norsk-italienske Milo Cavalli. Foto: foto: line rundmo

Holmliamannen Asle Skredderberget (38) debuterer i høst med kriminalromanen "Metallmyk".

Klikk på bildet for å forstørre.

Deler av handlingen i boken foregår på Milo Cavallis stamsted i sentrum, Dolce Vita. Det er også her Asle Skredderberget skal holde lanseringsfest for Metallmyk.

SENTRUM: Det måtte enten et forlag eller en psykolog til for Asle Skredderberget, da stemmene i hodet hans ikke ville forsvinne. Heldigvis valgte han forlaget.

I høst lanserte Gyldendal krimromanen "Metallmyk". Handlingen er lagt til norsk finansbransje, i tillegg til norsk våpeneksportindustri.

Så langt har tilbakemeldingene vært positive. Folk vil ha mer av hovedpersonen Milo Cavalli!

Dette er selvsagt Skredderberget glad for, og han sier allerede nå at han har planer om å skrive bok nummer to. Men først må nervene få roet seg ned litt.

Karakter i hodet

– Det har vært helt forferdelig å gi ut boka. Det har vært mitt prosjekt, og så skal hvem som helst si noe om det. Å vente på anmeldelsen…, sier han og himler med øynene.

Det var visst tøffe greier for siviløkonomen og næringslivsjournalisten, som har gjort forfatter av seg.

I følge de gode kritikkene hadde han intet å frykte. Både han og hovedpersonen Milo, har fått en myk debut.

– Milo bare kom til meg en dag. Det var på den tiden jeg jobbet i Dagens Næringsliv, forteller Skredderberget.

Våpen på dagsorden

Siden har den norsk-italienske Økokrim-etterforskeren surret rundt i topplokket hans, sammen med stadig flere karakterer. Milo Cavalli ble ytterligere konstruert da han jobbet med en serie saker om våpeneksportindustrien i TV2.

– Ting begynte å falle på plass, sier 38-åringen.


Han begynte å skrive. Seks år tok det å forme Metallmyk.

– Jeg følte at jeg måtte gjøre det. At jeg skulle ha ut den historien som jeg hadde inni meg. Jeg elsker å skrive, det er gøy når du får det til og når teksten flyter, beretter han.

Med krevende fulltidsjobb, kone og to barn, og ikke minst mange stemmer i hodet, var det kanskje ikke så rart at Skredderberget vurderte å få hjernen sin gransket. Han brukte friminuttene sine til å skrive om Milo og hans arbeid.

– Jeg skrev på natten, på hytta, på båten, på flyet, på hotellene da jeg var på jobbreiser, sier han.


Siden Skredderberget tross alt har et liv utenom skrivingen, har han brukt ett år på å redigere historien, stramme inn, justere, flytte scener, kutte osv. før han var fornøyd.

Og fornøyd kan han fortsette å være med sin hittil myke landing.

Viktig tema

Det samme kan sies om Gyldendal, som antok boken hans på første forsøk.

– Jeg håper leserne synes boken er god og underholdende, og at de også har lært noe nytt. Hvis jeg har klart å skrive slik at folk henger med underveis, og hvis de synes det er tankevekkende lesning, da er jeg happy, sier forfatteren.

Selv om han har berørt et tema som står for to prosent av all handelen i verden og 50 prosent av korrupsjonen, i følge Skredderberget, mener han at det ikke er noen moralsk pekefingerbok.

– Vi burde være klar over at et norsk selskap lager de mest ødeleggende ammunisjonsvåpnene i verden og at vi ikke vet hvor våpnene ender opp. Vi smykker oss med fredsprisen her i Norge, men sannheten er at vi er ledende i verdens mest korrupte. Jeg føler selv at jeg forstår enda mer av denne bransjen etter arbeidet med boka, sier han.

I sin neste bok skal han gå nærmere inn på en annen problematisk bransje, og hvem vet, kanskje det er Økokrim-etterforsker Milo Cavalli som leder saken der også?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.