*Nettavisen* Nyheter.

Midgardsormen i Bjørvika

Ingen skulle vel tro at dette er inngangen til et 25 meter dypt hull hvor store deler av Oslos kloakk flyter gjennom. Herfra går tunnellen to kilometer inn til Bekkelaget renseanlegg. Foto: Foto: Eirik Eide

Bjørvika kan bli et bademekka for byens befolkning. En forutsetning for det er imidlertid rent vant i indre fjordbasseng, og det kommer med Midgardsormen.

Klikk på bildet for å forstørre.

På illustrasjonen kan man tydelig se hvordan Midgardsormen snor seg mellom alle pælene under Dronning Eufemias gate. Foto: Ill.: Statens vegvesen/Vianova

Klikk på bildet for å forstørre.

"Nødventilen" ved den fremtidige Stasjonsallmenningen. Det er store dimensjoner på røret. Foto: Foto: Eirik Eide

Klikk på bildet for å forstørre.

Deler av Midgardsormen kom svømmende sjøveien i høst. Foto: Foto: Eirik Eide

BJØRVIKA: De fleste ville nok ha tenkt seg om to ganger før de kastet seg uti vannet i indre Bjørvika. Ikke bare på grunn av vær og temperatur, selv om det i disse dager hadde vært grunn nok. Skittent og til dels forurenset vann fra Akerselva er likevel det som hindrer mange i å ta seg en dukkert.

En forutsetning for hele Fjordby-prosjektet har derfor vært byggingen av et helt nytt hovedavløpssystem, Midgardsormen. Dette skal gjøre fjorden rundt Akerselvas utløp til et badeparadis om noen år.

Det gamle avløpssystemet var fra 1890-årene, og har ikke hatt ikke kapasitet til å ta seg av store nedbørsmengder og snøsmelting. Vannet har derfor rent rett i elven som dermed bragte med seg alt av skitt og lort ned til Bjørvika.

Under jernbanesporene

Midgardsormen ble påbegynt i 2012, og har innebåret gravearbeider langs elven fra Kuba-parken og ned til Bjørvika. Fra Vaterland til Bjørvika går røret under sporområdene ved Oslo S og til det som i dag er Dronning Eufemias gate.

Under Dronning Eufemias gate ligger røret mange meter under trikkesporene og betongplatene som er støpt som fundament for gaten. Det gjør at ”ormen” kan sette seg i løsmassene under gaten, mens alle kummer på overflaten forblir i ro selv om røret skulle synke litt.

Røret fortsetter østover under Dronning Eufemias gate helt bort til vannspeilet i Middelalderparken. Derfra dreier det mot Ekebergskråningen og bort til det som blir prosjektets dypeste kum, den såkalte sjakt 9, som ligger rett ved starten av bakken opp til Ekeberg.

En liten ”nødventil” har også nettopp blitt ferdigstilt. Den går fra røret i Dronning Eufemias gate og rett ut i fjorden, med utløp i det som blir Stasjonsallmenningen. I tilfellet noe skjer ved Bekkelaget renseanlegg inne i fjellet vil man kunne styre alt vannet ut hit.

Gigantprosjekt

I sjakt 9 møtes rørledningen fra Bjørvika og ledningen fra Sørenga. Sjakten er hele 25 meter dyp, og fra den har man boret hele to kilometer inn i fjellet til rensestasjonen hvor altså kloakk og overvann fra byen renses.

Midgardsormen har på alle måter vært et gigantprosjekt. Over 1.000 arbeidere har vært involvert og 10 kilometer med enorme rør er blitt lagt dypt under bakken. Men nå som prosjektet nærmer seg slutten – renseanlegget skal settes i drift medio 2014 – er også alt lagt til rette for badeliv ved Bjørvikas mange strender.

Og mer om akkurat dét kommer i en senere artikkel.

Les om denne spalten: Følger Fjordbyens utvikling

Tidligere artikler i serien «I forandring»:

Kommer trikken snart?

Deichmans nye hjem

Dansker bygger «foss» i Bjørvika

Dronning Eufemias gate – snart halvveis

Næring og liv på Sørenga

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag