RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Midlene til god eldre- omsorg fins !

Bydelsdirektøren ba i BU møte 29. februar om budsjettfullmakt med mandat til innkjøpstopp, ansettelsesstopp ,overtidstopp og vikarstopp. Dette for å redusere aktivitetene innen barnevern, psykisk helse og hjemmetjenester. Hun fikk fullmakten mot Rødt's ene stemme. Det var altså ikke et enstemmig vedtak slik det hevdes i Budstikka 6. mars.
Rødt mener at begrunnelsen for å redusere aktivitetene er svakt begrunnet. Et estimert merforbruk av ca. 40 sykehjemsplasser representerer et avvik på bare ca 2-3 % av bydelens totalbudsjett på ca. 1 milliard for 2008. Dette er etter Rødt's oppfattning et akseptabelt "avvik", og er langt mindre enn de avvik som lett aksepteres i andre sammenheng.
Etter bydelsoverlegens orientering om umenneskelig og respektløs behandling av gamle i BU 31. januar i år, ble det fra samtlige partier i BU uttrykt sterk vilje til å kjempe for nok ressurser til våre svakeste slik en politiker uttrykte det. Rødt mener derfor at det er et politisk svik å gi bydelsdirektøren mandat til å redusere aktivitetene i velferdstjenestene. Hun begrunner budsjettfullmakten hun ber om med at; vi (BU) må oppføre oss som ansvarlige og ordentlige politikere for å forberede bydelen på det borgelige byrådets varslede kutt i bydelens budsjett for 2009 på ytterligere kr. 10 millioner.
Den overordna økonomiske bakgrunnen for kuttene er at den kommunale andelen av brutto nasjonalprodukt synker, fra 14.2% i 1992 til 11.1% i 2005. Det private konsum øker rekordraskt, med 6.0% i 2007. Det offentlige konsum økte på samme tid 3.1%.
Norge har blitt et middels stor imperialistland. Summen av alle norske investeringer i utlandet ved årsskifte var 5 126 milliarder kroner. 1. døgns kapitaleksport i 2006 er lik ett års drift av 5050 sykehjemplasser i dagens Oslo. Det forventa driftsoverskuddet i Oslo kommune i 2007 er kr. 510 millioner. Planlagt driftsoverskudd i 2008 er kr. 571 millioner . Dette betyr at Oslo bystyret på helt lovlig vis kan øke driftstilskuddet til bydelene med nesten 1 100 millioner kroner for 2008. Kassa er altså ikke tom slik mange politikere hevder. Vedtaket som fikk flertall i BU 29. februar må derfor etter Rødt's oppfatning forklares som del av en rå liberalistisk politikk som svekker et solidarisk samfunn.
Og toppbyråkratene i kommunnen bløffer Oslo - folk, når de forsøker å gi inntrykk av at midlene til mer forsvarlig drift av bydelene ikke fins. Gang på gang står partiet Rødt alene om å ta kamp mot byråkratenes og den politiske elites tåkelegging av de faktiske forhold. Så også denne gangen .

Per Aschjem
Rødt Nordre Aker

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere