Midt i blinken med pil

PILGJERDE: – Jeg er blitt helt forelsket i disse lette, dekorative gjerdene. Enkle å flette er de også, bedyrer Jeanette Grønli, som har gjort aktiviteter knyttet til pil til en hyggelig levevei. (Foto: Magnus Knutsen Bjørke)

PILGJERDE: – Jeg er blitt helt forelsket i disse lette, dekorative gjerdene. Enkle å flette er de også, bedyrer Jeanette Grønli, som har gjort aktiviteter knyttet til pil til en hyggelig levevei. (Foto: Magnus Knutsen Bjørke)

Vakre gjerder, spennende huler og praktfulle plantestativer. Bare fantasien setter grenser. Med pileflett kan du omskape hagen på en enkel og estetisk måte.

KRUSEDULL: Et enkelt fundament av jern ligger inni krusedullen. Flere kilo levende pil "krusedulles" på plass. I mørke kvelder er det dekorativt med en lyskjede surret rundt i kulen. (Foto: Magnus Knutsen Bjørke)

PYNTEKURV: Dekor av pil glir naturlig inn i hagerommet.

KLAR TIL BRUK: Hjemme hos Jeanette Grønli er våren ensbetydende med pil ? på kurs, til internettsalg og til egne produkter. Den levende pilen må brukes mens den er fersk, mens tørket pil kan flettes når som helst på året.

LETT Å FLETTE: Det går som en lek å flette tørr pil inn i armeringsjernet. (Foto: Ragnar Hartvig, fra boka "Pil i hagen" av Jeanette Grønli)

KLIPPET OG KLART: Når gjerdet er flettet ferdig, renklippes toppen. To bambusstenger ligger mellom pilene og sørger for rett klipp. (Foto: Ragnar Hartvig, fra boka "Pil i hagen" av Jeanette Grønli)

Har du hage, stor eller liten, men er gått tom for ideer til hva du kan gjøre ut av den? Da kan pilefletting være det du leter etter.

Etter å ha vært et nærmest glemt materiale i Norge siden 1600-tallet, er pil nå på full fart inn igjen i norske hager.

Mange har blitt inspirert av hager og uterom i Danmark, der pilefletting er svært populært og utbredt.

Bok om pil i hagen

I vår kom den første norske boken om pilfletting ut – "Pil i hagen" av Jeanette Grønli.

I forfatterens hage på Nesodden i Akershus bugner det av spennende pilkreasjoner:

Et vakkert pilgjerde skiller hagen fra veien. Midt på plenen står en pilhule som ungene elsker å leke i, og som gir skygge og lysthusfølelse til de voksne på hete sommerdager. Høye, flettede bedkanter gir muligheter til å fylle på med jord til en tomt med mye stein.

I trærne henger små flettehus til fuglene, og romantiske søyler av pil i potter gir en følelse av allé fram mot inngangsdøren.

Og det er mer: Et lite flettet hagebord med tilhørende stoler står i det ene hjørnet av plenen. Her er det også en utstilling av kurver i ulike former og størrelser. Rundt omkring ligger lekne pilkruseduller, som blir ekstra fine med lys i om kvelden.

Får dilla

– Det er lett å få dilla når du først begynner med pil, fastslår forfatteren.

Grønli tror mange som liker hagearbeid, kan få en ny vår ved å introdusere pil i hagen.

– Det er så gøy. Det er et snilt materiale, føyelig og realt og godt å jobbe med. Dessuten er det nyttig. Har du mye stein i hagen, vil høybedene gi mulighet til å fylle på med jord slik at du kan plante mer.

– Har du en stor plen, kan huler, søyler, gjerder og levegger skape liv og fine romdelinger, og samtidig gi en skulpturell effekt.

Slik lager du gjerde av pil:

Slik lager du gjerde av tørr pil og armeringsnett:

DU TRENGER:
* Tørr pil (25 pil per 15 cm). Minimum 7 mm tykk i den tykkeste enden. 30 cm lengre enn høyden på armeringsnettet. Bruk helst pilsortene Rød amerikaner eller Bleu.
* Armeringsnett: Rutestørrelse 15 cm
* Stolper: 10 cm i diameter, og 80 cm lengre enn gjerdets høyde. Bruk en ny stolpe for hver 1,5–2 meter.

FORARBEID:
* Slå eller grav ned stolpene ca 80 cm. De kan eventuelt støpes fast.
* Skjær til armeringsnettet med en vinkelsliper, slik at det passer mellom stolpene.
* Fest nettet til stolpene, for eksempel ved å bore hull i stolpene, og la det stå igjen små pigger på armeringsnettet.
* Piggene føres inn i hullene.

SLIK FLETTER DU:
* Velg først om du vil la pilen stoppe litt over bakken – eller grave vekk en renne der jorden byttes ut med grus (pil tåler ikke å bli stående i våt jord).
* Klipp alle de tykke endene pene, og la alle pilene bli like lange (10 cm høyere enn armeringen).
* Før den første pilen med rotenden fra baksiden inn gjennom øverste armeringsrute, og ut den nest øverste ruten, og fortsett å flette slik gjennom alle rutene nedover.
* Den andre pilen starter du å flette med den tynne enden fra forsiden av gjerdet, ut gjennom øverste rute og inn gjennom den nest øverste ruten.
* Fortsett med å flette pilen på denne måten hele veien ned armeringsnettet. Fortsett slik, med annen hver tynn og tykk ende fra toppen.
* Flett så tett som mulig, med 24-25 pil ved siden av hverandre i hver rute.
* La eventuelt en bredde på én rute stå åpen her og der, for å lage et mønster. De tomme rutene kan gjerne fylles ut med klatreplanter senere.

Til slutt finklippes toppen:
* Legg først to bambusstokker oppå hverandre, i glipen mellom pilene på toppen.
* La linjen være helt vannrett.
* Fest bambusen med soft-tie til øverste jern på armeringen, så den ligger støtt. Renklipp toppene med en god hagesaks. Først på den ene siden av bambusen, så på den andre. Så er gjerdet ferdig!

(Kilde: "Pil i hagen" av Jeanette Grønli)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.