Midt i kaoset i Australia

Jørgen Kalvik opplever ødeleggelser, men også en stor innsats fra alle som har noe å bidra med etter brannene i Australia. Alle foto: Anne Birgit Johnsen

Jørgen Kalvik opplever ødeleggelser, men også en stor innsats fra alle som har noe å bidra med etter brannene i Australia. Alle foto: Anne Birgit Johnsen

På den andre siden av jordkloden oppleves akkurat nå ringvirkningene av en enorm katastrofe. Midt oppe i det hele er Jørgen Kalvik fra Bekkelaget.

Vil hjelpe: Jørgen planlegger å dra tilbake til Victoria for å delta i gjenopprettingsarbeidet.

Rasert: Brannene har krevd 200 menneskeliv og store skader på natur og bygninger.

VICTORIA/BEKKELAGET: Jørgen Kalvik (26) fra Bekkelaget har vært på ferie i Australia i snart to uker, ikke helt uten problemer. Først var han i Queensland, der store deler av staten ligger under vann på grunn av ekstreme værforhold. Nå er han i Victoria, der 200 mennesker er døde på grunn av det som skal ha vært den største skogbrannen i landets historie.

- Det føles surrealistisk å være på et sted der det har foregått så mye dramatisk. For bare to uker siden gikk folk rundt her som vanlig, men nå er alle materielle eiendeler, alt de eier og har rett og slett borte, sier Jørgen til Nordstrands Blad.

Alle bidrar

Stemningen i byene rundt brannområdene er opprørt, men i følge Jørgen bidrar alle som kan med det de har. Busselskapene har arrangert turer til Melbourne med gratis kinobilletter for overlevende, krisesenter som deler ut det mest nødvendige er satt opp, og enkelte klesbutikker gir ut gratis klær.

Blant annet har artisten P!nk gitt 250.000 dollar til innsamlingsaksjonen.

- Vi ser hus som er jevnet med jorden, smeltede biler, og hele skoger som er brent til grunnen. Det med skogen høres kanskje ikke så dramatisk ut, men fakta er at Marysville, der vi dro fra på onsdag, er omringet av Yarra-trær, som bruker opp til fem hundre år på å bli så store. Da skjønner man mer av omfanget av skadene, sier Jørgen.

Jørgen er til vanlig bosatt i Perth, som ligger helt på vestkysten av Australia. Der har han bodd og studert foto og reklame siden 2007. De er ikke skjermet for branner der heller, selv om Jørgen sier han føler seg trygg:

- Det er som med snøras i Norge, dette her er myndighetene vant med. Det er alltid en viss mengde skogbranner i løpet av sommersesongen, og de er nesten alltid slukket før de når bebyggelse, sier Jørgen. Han legger til:

- Det folk glemmer er at Australia er på størrelse med Europa, om ikke større, og har overhodet ikke befolkningstetthet annet enn i de seks sju største byene. Ergo er det ofte store tomrom det brenner i, men dette var ikke tilfelle denne gangen. De fleste gangene det er skogbrann i Australia er det jo heller ikke påsatt.

Teknisk trøbbel

Jørgen vender nesa mot Sydney for å nyte de siste dagene av ferien sin, men har planer om å dra tilbake til Victoria for å delta i gjenopprettingsarbeidet når det har kommet så langt. Han har imidlertid støtt på enda et problem:

- På grunn av teknisk svikt ble kortet vi hadde alle pengene på slukt av minibanken. Jeg tror de har hatt problemer med tilknytning til det som er av sentraler her, mobildekningen er ikke-eksisterende og vi ser folk fra Telstra (australske Telenor) jobbende på linjer overalt. Heldigvis fikk jeg tak i broren min som skal sette over noen penger i løpet av dagen, men skal ikke røre en minibank før jeg er ute av området, forteller Jørgen, med et skjevt smil.

På spørsmål om han angrer på ferievalget sitt svarte Jørgen:

- Sola skinner hver dag i Perth, med unntak av en liten måned der det regner. Det er ikke så viktig for meg å få knallvær på ferien min. Jeg kan si jeg har sett det beste og det verste av Australia, og det er en opplevelse jeg aldri kommer til å glemme.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.