RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mil etter mil – mot alle odds


I FARTA: Rune Wang bærer selv sykkelen ut av leiligheten på Brattlikollen, før han fyker avgårde på sine daglige turer. Til tross for at ingen trodde han ville klare å sykle på to hjul, har han nå tilbakelagt over 2000 mil på denne måten! BEGGE Foto: Nina Schyberg Olsen
I FARTA: Rune Wang bærer selv sykkelen ut av leiligheten på Brattlikollen, før han fyker avgårde på sine daglige turer. Til tross for at ingen trodde han ville klare å sykle på to hjul, har han nå tilbakelagt over 2000 mil på denne måten! BEGGE Foto: Nina Schyberg Olsen
Da Rune Wang var liten, trodde ingen at den CP-rammede gutten noensinne skulle sykle på noe annet enn spesial-sykkel. Men i en alder av 57 år har han slitt ut utallige tohjulinger.

BRATTLIKOLLEN: Rune Wang har Cerebral Parese (CP), en motorisk funksjonsforstyrrelse som gjør den ene siden av kroppen hans svakere enn den andre. Han har dårlig balanse og dårlig finmotorikk, samtidig som for korte sener i beina fører til spasmer. I tillegg sliter han med både mage- og pusteproblemer.

Del på Facebook

Med denne bakgrunnen er det ingen selvfølge at Rune kan sykle.

Fra tre til to hjul

Frem til tenårene brukte Rune en svær spesialsykkel med tre hjul, men da bestemte han seg for å gjøre som alle andre og sykle på to hjul.

Ingen trodde at den «klønete» gutten som måtte krabbe opp trapper til han var fem år, bestandig snublet i fortauskanter og hadde hull på alle bukseknærne skulle mestre en tohjulssykkel.

Fysioterapeuten mente han ville slå seg ihjel, men Rune trosset alle fordommer og velvillige råd om å la være.

– Jeg bestemte meg for at jeg søren meg skulle klare det, sier Rune, som vokste opp på Teisen sammen med kameraten Morten Lundsten.

– Da Rune var 15 år fikk han tak i en DBS Kombi Lux. Jeg husker jeg sto i vinduet og så på at han øvde på gressplenen foran blokka. Han tryna og falt hele tiden, men kom seg opp igjen og begynte på nytt, forteller Morten imponert.

– Det var mykere å falle på gresset, forklarer Rune, som etterhvert gikk over til hardere underlag. Armer og bein var dekket av skrubbsår, men til slutt gikk drømmen i oppfyllelse.

– Jeg sykler ikke like fort som alle andre, og alltid i det letteste giret, men jeg klarer det, sier Rune stolt.

Over 2000 mil

Gjennom årenes løp har Rune slitt ut utallige sykler, og tilbakelagt over 2000 mil.

– Jeg sykler stort sett hver eneste dag, også om vinteren, men da på ergometersykkel, sier Rune.

I fjor syklet han 156 mil utendørs, mens han hittil i år har syklet rundt 40 mil.

Nå går turene stort sett i nærmiljøet eller Østmarka, men tidligere syklet han masse i Nordmarka.

– På hele 80- og 90-tallet tok han toget til Stryken og syklet helt alene til Kikut, sier Morten imponert.

Rune smiler og forteller om en gang det ikke gikk så bra.

– Jeg var så opptatt av å holde følge med tre andre syklister at jeg glemte å kjøre utenom et hull i veien, mimrer Rune.

Det endte med knall og fall, brukket kjeve og et lengre opphold i syklingen.

– Heldigvis merket de andre at jeg ble borte, så de snudde og fant meg. Jeg hadde flaks, for han ene var lege og fikk meg til Ullevål der syv leger sto klare til å behandle meg. Jeg blødde opp mot øyet og kunne ha blitt blind, men det gikk jo bra, sier Rune.

– Han er en skikkelig hard-haus, skryter Morten, og forteller at Rune rakk å bli frisk til se-songens siste sykkeltog det året.

Stillestående fall

Morten har ikke klart å få Rune til å bruke sykkelhjelm, men heldigvis faller han stort sett når han står stille.

– Jeg faller aldri mens jeg sykler, men når jeg skal stoppe. Husker du den gangen jeg syklet til deg på Mortensrud? sier Rune til Morten mens han begynner å le.

– Ja, da falt du i sakte fart ned i grøfta, humrer Morten.

Han forklarer at Rune må gå av og på sykkelen bakfra, fordi han ikke klarer å løfte beinet sidelengs over stangen.

– Da er det fort gjort å hekte seg fast, derfor faller han stort sett i stillestående.

Friskere med sykling

Sykling er blitt Runes viktigste botemiddel mot sykdom. Han er også glad i å svømme, men har dessverre ingen som kan følge ham lenger.

– Jeg sykler i vannet også, da slipper jeg å bruke unødige krefter, sier Rune.

– Det er viktig å holde seg i gang hele tiden, ellers kan jeg havne i rullestol, og sykling hjelper mye. Jeg har fått mer spasmer med årene, men er aldri syk eller sengeliggende. Siste gang var på 70-tallet, sier han med et smil.

På to og fire hjul

Om CP-diagnosen gjør Rune svak på høyresiden, er venstresiden blitt ekstra sterk. Han bærer sykkelen inn og ut av leiligheten sin i Håvalds vei hver dag, og jobbet med brevsortering på Posten i over 30 år.

– Jeg sluttet da de flyttet til Lørenskog. Det ble for mye styr, jeg må tenke på helsa nå som jeg blir eldre, sier Rune.

For to år siden måtte han motvillig ta imot en rullator, som han bruker til fots.

– Det var etter at jeg falt på isen. Legen min sier at jeg må bruke den for at jeg ikke skal bli skjev, sier Rune.

– Jeg tror nok jeg er den eneste i landet som både sykler og bruker rullator, konkluderer han med et stort smil.

PS: Dagen etter at Nordstrands Blad intervjuet Rune hektet han pedalen i en benk og havnet på sykehus med to brukne ribbein. Nå må han ha en liten sykkelpause, men har ikke tenkt til å gi opp.

– Han klør etter å sette seg på sykkelen igjen, sier Morten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere