RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

ENGASJERT: Sindre Buchanan vil se så mange som mulig på St. Hanshaugen på St. Hansaften. FOTO: ERIK TANGEN
ENGASJERT: Sindre Buchanan vil se så mange som mulig på St. Hanshaugen på St. Hansaften. FOTO: ERIK TANGEN

Miljøeliten feirer på St. Hanshaugen

Miljøbevegelsen inviterer alle til å feire St. Hansaften med en av verdens mest kjente klimaforskere.

ST. HANSHAUGEN: – Du leser til stadighet om et dalende miljøengasjement i norske aviser. Som en motvekt til dette ønsker vi å mobilisere så mange som mulig til en festmarkering for klimasaken, sier Miljøpartiet De Grønne i Oslos leder, Sindre Buchanan.

Markeringen, som er døpt Klimasankthans, er behørig nok lagt til grønne omgivelser på St. Hanshaugen.

Hansen gjester parken

Engasjementet skal vekkes gjennom musikk, stand-up, performance og appeller, forteller Buchanan, som er særlig fornøyd med at årets Sofiepris-vinner, James Hansen, har takket ja til å delta på arrangementet.

– Allerede i 1988 snakket Hansen om klimaendringene for den amerikanske kongressen. Han regnes som en av de fremste forskerne på området og vi er både glade og stolte over å få ham på besøk, sier Buchanan.

Blant appellantene (se faktaboks) finner vi også Greenpeace-aktivisten Nora Christiansen, som vekket internasjonal oppsikt da hun stormet dronningens gallamiddag på Christiansborg slott i København i fjor.

– Dere har et bredt utvalg appellanter på programmet?

– Ja, og det viser at klimaspørsmålet engasjerer bredt. Miljøbevegelsen er ikke det den engang var, og jeg tror mange ville blitt overrasket over å se hvem som faktisk engasjerer seg i denne saken. Du trenger verken å lenke deg til oljeplattformer eller være en langhåra hippie for å bry deg om klimaendringene.

Vil nå ut til flere

Bak markeringen står en rekke organisasjoner som har engasjert seg mot oljeutvinning i Lofoten, Vesterålen og ved Senja.

Oslo MdG-lederen forteller at arrangementet er bygget på dugnadsånd og et brennende engasjement – artistene stiller gratis, og det praktiske tas hånd om av frivillige.

Buchanan tror rammen rundt arrangementet vil føre til at de når ut til langt flere.

– Jeg håper Klimasankthans kan bidra til å tilgjengeliggjøre miljøspørsmålet. Folk mister lett interessen for dommedagsprofetier og moraliserende pekefingre, sier han.

I og med at Klimasankthans er et utendørsarrangement gjør også et mer overfladisk klimaspørsmål seg gjeldende:

– Jeg håper virkelig værgudene står oss bi, sier Buchanan, og er snar med å presisere at han vil trosse nevnte guders vrede dersom det skulle bli nødvendig.

– Vi håper det kommer så mange som mulig; alle er velkomne, og jeg garanterer at det blir en vanvittig kul kveld. Jeg håper også markeringen vil føre til at enda flere melder seg på turen til Folkefest mot oljeboring, som arrangeres i Lofoten 7. august, sier han.


 


 


 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere