RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Miljøet taper kampen


Finn Ormaasen har bodd på Lambertseter siden 1958. Drabantbyen skulle ha et grønt preg, men nå ser han oftere og oftere at miljøet taper kampen mot nye utbyggingskrav. Bildet er tatt ved den midlertidige barnehagen ved Radiohuset, på Lambertseter idrettspark. Foto: Kristin Trosvik
Finn Ormaasen har bodd på Lambertseter siden 1958. Drabantbyen skulle ha et grønt preg, men nå ser han oftere og oftere at miljøet taper kampen mot nye utbyggingskrav. Bildet er tatt ved den midlertidige barnehagen ved Radiohuset, på Lambertseter idrettspark. Foto: Kristin Trosvik
Finn Ormaasen har sett grøntområdene gradvis forsvinne fra Lambertseter over 50 år.

LAMBERTSETER: Ormaasen var den første som flyttet inn i Pynten borettslag da det stod ferdig i 1958. Han har siden vært en aktiv del av lokalmiljøet, og var blant annet med å stifte "Lambertseter 2003 Nå og Fremover". Organisasjonen ble stiftet som en reaksjon på planer om å bygge 1000 nye boliger på Lambertseter.

– Vi fikk denne planen midt i ansiktet. Så vi opprettet et interimsstyre og i løpet av to timer hadde vi 3000 underskrifter mot utbyggingen, sier den aktive pensjonisten.

Det er åtte lag med i Lambertseter 2003 og Ormaasen forteller at han er vaktbikkje på "det grønne området".

– Vi har ikke gitt oss. Det er ikke tvil om at det fortsatt er krefter som ønsker utbygging her, sier han.

Stadig nye prosjekter

Flere store utbyggingsprosjekter på Lambertseter har blitt nedkjempet på lokalt plan.

– Blant annet ville Plan- og bygningsetaten bygge tre syvetasjes blokker på trikketomta ved Bergkrystallen og et høyhus der Narvesen står nå, forteller Ormaasen. Prosjektet ble imidlertid stanset.

– Vi har en lovnad fra byråden om at det kun skal bygges rekkehus på Lambertseter hvis det skal bygges ut mer, sier han.

Ildsjelen ser likevel at det grøntpreget som var grunnlaget for Oslos første drabantby, har blitt svekket i løpet av det siste halve århundret.

LES OGSÅ: Ny plan for Lambertseter

– Det skjer gradvis, sier han.

Barnehageutbyggingen

Lambertseter må ta en uforholdsmessig stor del av bydelens og byens barnehager, mener Ormaasen.

– Det er det Lambertseter 2003 jobber med nå, den delen av Lambertseter som skal gjøres om til en barnehagelandsby, sier han og legger til:

– Det verste eksempelet er Leker'n, hvor kommunen har tatt tomt fra Bergkrystallen borettslag. Nå har de søkt om utvidelse også, sukker han.

Ormaasen presiserer at han er innforstått med kravet om full barnehagedekning, men ser med bekymring på at det til stadighet er Lambertseters grøntområder som taper i kampen.

Solkollen

Ormaasen frykter også at Obos vil forsyne seg mer av nærområdet.

– Jeg så jo de omfattende planene de har for utbygging på Solkollen, sier Ormaasen og føler seg sikker på at lokalt engasjement vil være viktig også i fremtiden for å beholde de grønne lungene som gjør Lambertseter til et trivelig sted å bo.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere