RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Miljøgiftdumpingen: Hva saken gjelder i korte trekk

Bystyret har godkjent planene etter press fra Oslo Havns mektige styreformann Stilluf Karlsen. Karlsen truet Oslo bystyre med at prosjektet i Oslo Havn ble avlyst hvis ikke politikerne ble med i november 2005. Da bystyret skulle avgjøre saken forelå det i realiteten ikke noen andre alternativer. Det var derfor politikerne sa ja. Dette er sannheten.

I ettertid støtter Oslo Havn seg til SFT og SFT støtter seg til Oslo Havn. Og miljøvernministeren støtter seg til SFT som igjen støtter seg til Naturvernforbundet og NIVA. Miljøverndepartementet og Oslo Havn støtter Naturvernforbundet med betydelige økonomiske midler. Da blir det lett for miljøvernministeren å si at man får støtte fra "hele det miljøfaglige Norge".

Til nå er akkurat det samme slammet fra Operautbyggingen blitt fraktet i lektere til et sikkert deponi på Langøya. Vi bør fortsette å frakte slammet som nå graves opp for senketunnelen til samme sted. Mengden er halvparten av Operaslammet. (35 000 m3). Så tar vi en tenkepause for å analysere Oslo Havns virkelige behov: dypere havn til større og større cruiseskip. Da mudrer vi bare der vi må. Så får de som har dette behovet betale.

Informasjonssjef i Oslo Havn, Margrethe Austad, sier gjentatte ganger: "Vi har ingen egeninteresser i dette prosjektet". Nei, da så. Jeg anbefaler henne å lese Finansavisen lørdag 25.februar. Der er det et intervju som bl.a. omhandler HAV Eiendom som eies av bl.a. Oslo Havn og frigjorte arealer på Tjuvholmen og Filipstad. Det er ingen tvil om at ALT DREIER SEG OM PENGER TIL SLUTT.

Operaen koster 4 milliarder. Senketunnelen alene koster 2,9 milliarder. Norges oljevinning gir ca. 1 milliard pr. dag. Oljeformuen er på 1.400 milliarder - ett tusen fire hundre milliarder!

Hvis vi ikke har råd til å la være å dumpe miljøgiftslam i fjorden, så får vi heller vente til vi får råd. Det koster jo 40-50 millioner. Kanskje vi må selge tomta på Bygdøy, den har vel steget litt i verdi?

På Nesodden er 82 % av befolkningen mot deponiet. Og politikerne leter etter en løsning for å snu. Når dette skrives er det fortsatt INGEN som kan fortelle:

- hvordan konkret tildekkingen skal skje

- med hvilket materiale og når

- og med hvilke metoder

- og hva det vil koste

Derfor må vi leve med usikkerheten i 3 år. Allerede nå har den helhetlige oppryddingen raknet. Vi vet at det ikke blir noen opprydning verken i Bestumkilen, Frognerkilen eller Paddehavet. Underveis har man oppdaget at det er altfor komplisert og for dyrt. Når det gjelder deponiet er og blir dette et eksperiment. Når alt er gravd opp og alt er dumpet ut igjen er skaden skjedd.Knut Chr. Hallan

www.stopp-giftdumpingen.org

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere