Gå til sidens hovedinnhold

Miljøfartsgrensen er tilbake

Søndag 1. november ble det innførte miljøfartsgrense på flere strekninger i Oslo. Dermed må du redusere hastigheten fra 80 til 60 km/t.

OSLO: Miljøfartsgrensen har blitt en årlig kjenning i Oslo, og gjelder på deler av riksvei 4, Ring 3 og E18 i Oslo.

Dette innebærer redusert hastighet fra 80 til 60 km/t. Hensikten er å redusere mengden helseskadelig svevestøv. Endringen innføres i vinterhalvåret når konsentrasjonen av svevestøv er høyest.

Luftkvalitet

Dårlig luftkvalitet gir helseskader som luftveislidelse, hjerte- og karsykdommer i tillegg til økt dødelighet. For å bidra til renere luft i Oslo innfører Statens vegvesen miljøfartsgrense.

Mindre svevestøv

– Det er en tydelig sammenheng mellom kjørehastighet og mengde helseskadelig svevestøv. Lavere fart gir mindre slitasje på asfalt og dermed reduseres mengden støv som dannes. Samtidig gir lavere fart mindre oppvirvling av støvet. Miljøfartsgrensen er derfor ett av flere nødvendige tiltak for å bedre luftkvaliteten, sier overingeniør Helena Gabriella Axelsson i Statens vegvesen i en pressemelding.

God effekt

– Målinger viser at en kombinasjon av miljøfartsgrense og salting av veibanen har god effekt. Sammen med renhold av veinettet og Oslo kommunes piggdekkgebyr, har tiltakene bidratt til at kravene i forurensningsforskriften er overholdt de siste to årene, sier Axelsson.

Her senkes farten:

Fra 1. november innføres miljøfartsgrense på følgende strekninger i Oslo:

Ring 3 fra Ryen til Granfosstunnelen. Gjelder hele døgnet.


Riksveg 4 Trondheimsveien fra Sinsen til Grorud. Gjelder hele døgnet.E18 fra Framnes (Festningstunnelen) til Lysaker. Gjelder på hverdager i tidsrommet 06.0022.00. Miljøfartsgrensen på denne strekningen blir regulert med elektronisk variable skilt.Miljøfartsgrensen gjelder frem til 11. april 2010 for alle de tre strekningene.

Reklame

Shoppingfesten fortsetter - Sjekk søndagens Black Weekend-salg