*Nettavisen* Nyheter.

Miljøkonkurranse på Flytoget

Når Flytoget står på stasjonen skrus strømmen av. Foto: Illustrasjonsfoto

Flytoget gjennomfører nå så mange miljøtiltak at togene skal spare strøm tilsvarende forbruket til 400 boliger. Togførerne skal konkurrere om å være best.

Oslo (NW): Flytoget gjennomfører nå så mange miljøtiltak at togene skal spare strøm tilsvarende forbruket til 400 boliger. Togførerne skal konkurrere om å være best.

Sparetiltakene har krevd det ypperste som finnes av moderne teknologi, i tillegg til dyktige ingeniører og samarbeidsvillige lokomotivførere.

Vi begynte med å lage et system for fjernstyrt parkeringskontroll. Det innebærer at toget sparer strøm når det er parkert, ved at det automatisk kobler ut strømmen på toget, sier senioringeniør Frank Roger Eide i ÅF

De tekniske løsningene for å spare strøm har Flytoget utviklet i samarbeid med ÅF, Siemens, Vepro og Bombardier, som en del av et Enova-prosjekt.

Logger kjøringen

Når togene er i gang, hjelper en egen kjørecomputer til med å beregne energiforbruket for hver tur.

Dermed får togførerne vite hvor mye strøm de har brukt på hver tur. Dette skal føre til konkurranse mellom togførerne om å ha best resultater, sier materiellsjef ArneTangen i Flytoget til Newswire.

Resultatene blir tilgjengelig for alle, og resultater av testingen av systemet viser til dels store forskjeller i kjørestil.

Det viktigste togførerne kan gjøre for å spare strøm er å bli flinke til å lese trafikkbildet, slik at de kan redusere behovet for nedbremsing og akselerasjon mest mulig, sier Tangen.

Kraftig reduksjon

Målet er å redusere strømforbruket til togsettene tilsvarende det 400 boliger i Norge bruker i ett år.

For å realisere prosjektet har ingeniør- og rådgivningsselskapet ÅF tatt i bruk ny teknologi.

Det har vært nybrottsarbeid med mening. Tog bruker mye strøm, og her har vi virkelig vist at det forbruket kan reduseres dramatisk, sier Frank Roger Eide i ÅF. Han har utført prosjektet sammen med senioringeniør Kristin Hexeberg.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.