*Nettavisen* Nyheter.

Miljøkorps mister leieavtale

Grünerløkka Miljøkorps står uten lokaler etter 1. april. Samtidig etterlates en stor samling løsøre uten garanti om vern.

GRÜNERLØKKA: Siden tidlig på 90-tallet har Grünerløkka Miljøkorps holdt til i bygården Prinds Christian Augusts Minde, også kalt "Prindsen". Nå forsvinner fabrikkbygningen på tomta fra bydel Grünerløkkas eiendomspark grunnet innstramminger i budsjettet.

Bekymret

Det innebærer at miljøkorpset må flytte ut. Johanna Hannay, som har vært pådriver for og arbeidet med korpset siden begynnelsen, må ha pakket vekk sykkelverksted, drager og kostymelager innen 1. april.
Nå er nesten alt som var her borte. Mye har gått til barnehager og bibliotek siden det er viktig for oss å ikke kaste ting, sier Hannay.
Miljøkorpset har vært et tilbud til unge og voksne som har falt utenfor yrkesliv og skolegang.
Vi har gitt råd, veiledning og utdanning. Vi har vært viktige for mennesker som ikke vet hva de vil, sier Hannay, som uttrykker bekymring over at oppfølgingstilbudet tilsynelatende forsvinner.
Jeg vet ikke hva som vil skje, men jeg har hørt at miljøkorpset er lagt ned. Vi er bekymret for ungdommene, og håper de finner andre muligheter til å komme videre i livet, sier Hannay.
Også en veiledningstjeneste har holdt til i lokalene. Denne må opprettes et annet sted da den er lovpålagt.

Vil ha vern

Inntil nå har bydelen også leid fabrikkbygningens første etasje, hvor et veveri fra midten av 1800-tallet er godt bevart. Byantikvaren har vern av veveriet oppe til vurdering, som medfører at alle fastmonterte gjenstander så vel som bygget skal behandles som om det allerede er vernet. At bydelen flytter ut, levner dermed usikkerhet rundt fabrikkens løsøre, som ikke omfattes av byantikvarens pågående utredninger.
Vi mener alle gjenstander bør vernes. Man kan ikke veve uten skyttel, sier Hannay, og viser til pinnen som fører trådene gjennom veven. Disse er bevart i god stand, sammen med vevde plagg og håndklær, trådsneller, verktøy og kister.
Det er veldig fine ting som kan fjernes. De faller mellom alle stoler, men hører til her, sier Hannay. Veveriet har inntil nå vært åpent for besøkende, men har ikke fungert som museum grunnet pengemangel. Veveriet og "Prindsen" i sin helhet omtales av fagfolk som "et av Oslos best bevarte sosialhistoriske kulturminner".
Disse byggene forvaltes av Omsorgsbygg KF. Markedsprisen er ganske høy. Det blir for dyrt for bydelen å leie deler av dem som museum, når de ikke kan tas i bruk ellers, sier Hannay, som vil fortsette å jobbe for å finne ut hva som skjer med løsøret.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.