RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

BESØKTE KRAFTVERK: Ellen Halseth, Selma Sandsted, Sunniva Øyen Aas og Morten Smedal Undstad
BESØKTE KRAFTVERK: Ellen Halseth, Selma Sandsted, Sunniva Øyen Aas og Morten Smedal Undstad

Miljøreportere på tokt

Sist uke besøkte miljøreporterne som skriver for Lokalavisene i Oslo og Hafslund Vamma kraftverk.

Les hva de fikk oppleve på tur!

Del på Facebook

Spennende opplevelse:

Vamma Kraftverk er et av Norges største kraftverk og har et nedslagsfelt på størrelse med Sveits.

Vi dro fra Oslo kl.08.00. Da vi ankom Vamma en snau time senere ble vi introdusert for kraftverket og de andre kraftverkene til Hafslund gjennom en kort film. Filmen fortalte oss at Hafslund står for 2,5 -3 prosent av Norges energiproduksjon, og at det er de store elvene Glomma og Lågen som frakter regnvannet i nedslagsfeltet nedover.

Etter filmen fikk vi omvisning på kraftverket. Vi ble alle overrasket over hvor stort det var, og enda mer overrasket når vi hørte at det bare var 5-10 mennesker som jobbet der! Det er tydelig at det er snakk om store krefter og mye energi på et kraftverk som Vamma. Den største turbinen produserer nok støm til å forsyne hele Fredrikstad kommune. Men likevel bruker vi så mye strøm i Norge at vi må kjøpe elektrisitet fra naboland som Danmark og Sverige.

Vannkraft er en miljøvennlig måte å produsere strøm på. Man utnytter vannet mange ganger fordi det ligger kraftverk nedover hele elven. Kraftverket ligger der det før var en høy foss. Vannet fra toppen av fossen strømmer nå gjennom rør som setter i gang en slags propell. Disse kalles enten Francis eller Kaplan etter hvordan de ser ut. Når vannet setter i gang propellen drar propellen en turbin rundt, og på grunn av magnetfelter rundt turbinen, og den høye farten, oppstår strøm. Strømmen føres ut i tykke høyspentledninger, men hadde strømmen kommet rett fra høyspentledningene og inn i huset hadde huset brent ned. Derfor må den transformeres slik at den får lavere styrke, så vi kan bruke den i hus eller på skoler.

Alt dette lærte vi mens vi ble vist rundt på kraftverket. Vi var inne i rommet der turbinene snurret rundt, og oppe på broen på toppen av fossefallet. Etter lunsj fikk vi omvisning på opplæringsrommet der vi kunne se hvor mye strøm som brukes i et vanlig rom på en dag.

Når vi dro hjem var vi enige om at det er mer fristende å spare strøm nå som vi ser hvor mye energi som brukes i et hus på en dag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere