RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

ALARMEN GIKK: Det var DNB som ante ugler i mosen, og som anmeldte svindlerne til politiet. Bildet er av DNBs hovedkontor i Oslo.
ALARMEN GIKK: Det var DNB som ante ugler i mosen, og som anmeldte svindlerne til politiet. Bildet er av DNBs hovedkontor i Oslo. Foto: FOTO: LINDA STRAND

Millionsvindel gir to måneder fengsel

Den 58 år gamle bjerkemannen brukte falsk identitet og svindlet til seg 5,5 millioner kroner. Men oppholdet i fengsel blir heller kort.

BJERKE/OSLO: Som en del av et svindlernettverk, klarte 58-åringen fra Bjerke å svindle til seg 5.538.385 kroner fra ulike banker i Oslo.Nå er mannen dømt til fengsel i to år og tre måneder. Likevel blir ikke soningen så lang, da to år er gjort om til prøvetid. Fradrag kommer for varetekt på en måned. Dermed blir fengselsoppholdet kortet ned til to måneder.

LES OGSÅ:  Svindlet DNB for 600.000 kroner

Presset til svindel

58-åringen var en del av svindelnettverket som svindlet Nordea, hvor Usman Zahoor var bakmann. En organisert liga tømte Nordea-kontoen til Blck Wathne-enken, Randi Nilsen, for 90 millioner kroner. Over 60 millioner kroner ble overført til banker i Dubai. I Nordea-saken hadde Zahoor med seg en kvinne som utga seg for å være Nilsen.

Zahoor er pekt ut som bakmann denne gangen også, sammen med en annen person.

En tredjeperson skal ha vært med på å fremskaffe falske ID.

Bakmennene skal ha fått flere personer til å søke lån eller tappe kontoer i banker med falsk ID. Noen av personene ble presset til å utføre oppdragene.

LES OGSÅ: Svindlet til seg bil, men kom tilbake for å hente sommerdekkene

Må dele regningen

Bjerkemannen benyttet seg av falskt pass for å svindle bankene. Passet tilhørte egentlig faren til en av de andre personene i svindlerligaen. Med sitt eget bilde, og den eldre mannens personalia, klarte 58-åringen å lure til seg lån fra DNB, Rørosbanken, Storebrand Bank, Santander Consumer Bank, GE Money Bank og Nordea ASA.

Alle pengene skal betales tilbake, og alle de fem mennene som er omtalt i dommen i denne saken må dele «regningen».

Formildende 58-åringen tilsto bedrageriet, noe som virket formildende. Han var heller ikke med på planleggingen, og gjorde kun oppdragene han fikk beskjed om. For dette skal han ha mottatt 10.000 kroner i rupisk valuta.

Retten la også vekt på at svindelen foregikk i 2007, og at de anser at mannen gjorde oppdragene under en viss form for tvang.

– Riktig dom

Forsvarer for bjerkemannen, Martin Hay, sier at de er fornøyd med dommen og at den ikke vil bli anket.

– Jeg mener det er en riktig dom, sier han.

Hay begrunner det med at den dømte tilsto med en gang, i tillegg til at saken er veldig gammel.

– Min klient ble avhørt i 2009, så det har tatt tre år før dommen har kommet. Den har bare rullet og gått over lang tid. Så denne avgjørelsen var riktig, kommenterer Hay.

Han påpeker også at hans klient ikke har tjent noe særlig penger på dette, samtidig som han har vært utsatt for press.

– Han har blant annet blitt slått. Selv om han har vært utsatt for vold har han faktisk forklart seg for politiet. Retten forstår at det ikke er helt enkelt å gjøre, sier Hay.

DNB ante ugler i mosen

Det var DNB som selv oppdaget svindlerne. Da Usman Zahoor og bjerkemannen skulle tilbake til banken for annen gang, ble de møtt av politiet.
De bankansatte hadde mistanke om svindel da svindlerne skulle søke om nok et lån, og kontaktet derfor politiet.

Informasjonsdirektør i DNB, Thomas Midteie, sier at han ikke kan fortelle så mye om måten de jobber på opp mot svindel, dette for å ikke avsløre bankens metoder.

– Men i dette tilfellet klarte disse personene å lure oss med falsk identitet første gang. Da de skulle tilbake for annen gang, hadde vi ringt politiet, som sto klare for å ta dem imot, sier Midteie.

Kortsvindel er mest vanlig

Midteie forteller at svindel med falsk ID ikke skjer ofte.

– Kortsvindel er det som er hyppigst. Kort blir kopiert og benyttet av uvedkommende, sier han.

DNB har et system som følger med på kontoene. Skjer det unormale ting på konto, blir eieren kontaktet.

– Det kan være unormalt store uttak eller geografisk vriene uttak. Som et uttak i Oslo på formiddagen og neste uttak skjer i New York på ettermiddagen, sier Midteie.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere