Milorgtroppens barnebarn i ny «Max Manus-film»

Ung møter gammel: Troppsjef Bork, spilt av Bård Åsgård, hilser de fire gjenlevende jegerne fra Milorgtropp 100/13133, Ove Wettergreen, Kjell Bjerknæs, Erik Reintz og Ragnar Hallre, velkommen til inspeksjon av dagens tropp. Bak står filmskaperen Øystein Hallre. Foto: Aina Moberg

Ung møter gammel: Troppsjef Bork, spilt av Bård Åsgård, hilser de fire gjenlevende jegerne fra Milorgtropp 100/13133, Ove Wettergreen, Kjell Bjerknæs, Erik Reintz og Ragnar Hallre, velkommen til inspeksjon av dagens tropp. Bak står filmskaperen Øystein Hallre. Foto: Aina Moberg

En Milorgtropp fra Bekkelaget fikk natt til 8. mai 1945 beskjed om å besette Slottet. Nå lager Øystein Hallre film om det hans pappa Ragnar og 57 andre lokale «gutter» var med på for 65 år siden.

Klikk på bildet for å forstørre.

3 x Hallre: Øystein er sjef for innspillingen av «Slottsvakten 1945», pappa Ragnar en av de gjenlevende Milorg-gutta, og sønnen Kjetil spiller sin bestefar i filmen. Foto: Aina Moberg

Klikk på bildet for å forstørre.

På loftet: Jørgen Ståhl (36), Christian Hågensen (33), Kjetil Hallre (24) og Philip Hallre Sivertsen(29) i rollene som sine forferdre der de sitter på loftet i Kirkeåsveien 3 natt til 8. mai 1945 og venter på beskjeden om å «innta» slottet. Foto: Aina Moberg

Klikk på bildet for å forstørre.

Politibilen: En Mercedes 230 (W 153), årgang 1940 er med i filmen, og eier Bjørn Andre Johansen og Kolbjørn Jacobsen spiller henholdsvis Roald Hedemann og Kolbjørn Jacobsen sen. som kommer med mat til gutta på loftet. Foto: Aina Moberg

BEKKELAGET: – Jeg ble motivert til å fortelle denne historien som jeg har hørt om siden jeg var liten.

Faren min er en pratsom mann, og han var en av jegerne i Milorgtropp 100/13133 som blant annet Max Manus og Kolbjørn Lauring var med å starte sommeren 1940, sier Hallre, født og oppvokst et steinkast fra Ulvøybrua.

SE BILDESERIE: Innspilling av Milorgfilmen «Slottsvakten 1945»

Han tar utgangspunkt i det som skjedde denne mainatten, få timer før Norge igjen var et fritt land.

– Troppen satt i kjellere og på loft på Bekkelaget og ventet. Helt overraskende fikk de ordre om å besette Slottet og overta vaktholdet der etter Førergarden. De hev seg på syklene og tråkket mot Oslo sentrum, forteller Hallre.

Lokale opptak

– Dokumentarfilmen, som har fått navnet «Slottsvakten 1945», tar for seg troppens bakgrunn, det overraskende oppdraget, gjennomføringen, dramatiske og pussige episoder og jubelbegivenhetene denne våren som de hadde orkesterplass til.

– Og selvsagt avslutningen fredag 6. juli 1945 da Kong Håkon takket for innsatsen, og gutta kunne holde fest i Uranienborgveien 2 med blant annet 15 flasker champagne fra Kongen og Kronprinsen, forteller Hallre.

Denne helgen har han brukt til å filme i lokalmiljøet. Med en stab på 30 personer og 40 aktører ble det sent fredag kveld og grytidlig søndag morgen gjort opptak i Kirkeåsveien 3, Raschs vei 4 og Ekebergveien 216. Lørdag var det filming av «avslutningsfesten» og et møte mellom gamlejegerne og nytroppen på Brannfjell skole.

Barnebarn som jegere

– Filmen lages som en sammenhengende fortelling hvor videoopptak av gjenlevende jegere, Ragnar Hallre, Kjell Bjerknæs, Ove Wettergreen og Erik Reintz, presenterer historien for oss, sier Hallre.

Det hele skal illustreres med autentiske bilder og filmsnutter, samt rekonstruerte filmscener med en rekonstruert tropp med 28 av jegernes barnebarn. Blant annet Hallres egne sønner.

– De kles opp tidsriktig og utstyres med gevær og sykler. Vi har med 3-4 lotter, noen sivile aktører, fire tyske soldater, to motorsykler med sidevogn og en 1940-modell Mercedes 230 (W 153), beretter Hallre.

Kanskje på NRK

Filmopptakene skal være ferdige til jul, og målet er en 50 minutter lang film i 16:9 format som kan vises på TV.

– Det blir en lavbudsjettfilm laget med mye entusiasme. Jeg har ingen avtale med NRK, men de har sagt at de vil se det ferdige resultatet, sier Øystein Hallre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.