*Nettavisen* Nyheter.

Mindre julefett i avløpet

Matfettet fra julebordene havner i renseanleggene og griser til pumper og rister. Foto: Foto: Arkiv

Renseanlegget på Bekkelaget hadde betydelig mindre problemer med julefettet i år.

BEKKELAGET: – I år har vi hatt betydelig mindre problemer med matfett som tetter rør, pumper og rister, sier daglig leder Ola Toftedal ved Bekkelaget renseanlegg.

I desember fikk de levert inn nesten 40 prosent mer matfett fra restaurantene.

Jula er verst

Desember er ekstrem når det gjelder rister og pumper som blir tilgriset med matfett. 2 juledag blir det brått slutt.

Oftedal tror både næringsvirksomheter og private husholdninger har vært flinkere til å samle opp matfettet, og levert det fra seg på forsvarlig måte denne jula.

– Matfettet fra restaurantene leveres til oss i biler, og brukes til å produsere miljøvennlig biogass, forklarer Oftedal.


– Vanlige folk har ikke stått i kø utenfor her med julefettet, ler han. – De må kvitte seg med det på annen måte, men tydeligvis har de ikke latt det gå rett i vasken i år.

Kampanjer

Vann- og avløpsetaten (VAV) sliter året rundt med fett som setter seg fast i avløpsrørene.

I år forsøkte de og Renovasjonsetaten flere tiltak som blant annet rettet seg mot julefettet. Det kan ha gitt resultater, tror Vivi Paulsen i VAV.

– Det er ikke så lett å registrere hva folk gjør med matfettet, bortsett fra at det fysisk synes i renseanleggene. Vi synes det er veldig positivt om folk har fulgt rådene om å tørke ut fett fra panner og kjeler før de skyller oppvasken, sier Paulsen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag