*Nettavisen* Nyheter.

Mindre til de unge

I en ringerunde Lokalavisen Groruddalen foretok i januar, lovet samtlige groruddalsbydeler å satse på de unge i 2009. Nå rakner tilbudet i Bydel Bjerke. Arkivfoto

I kveld, torsdag, må Bjerkes politikere ta stilling til kuttforslag i både Bjerke uteteam og ungdomsklubbene.

BJERKE: Nestleder i Bjerke fagforening Ann-Cathrin Zalachas mener kuttene vil gå ut over alle innbyggerne i bydelen. Kuttene omfatter alt fra hjemmetjenester til kulturtilbud.

- Vi har ikke noe sans for budsjettkutt. Bydelen må spare 35 millioner nå, og vi frykter at det blir verre i framtida, sier hun.

Zalachas mener omlegging av kriteriesystemet og tilflytning til bydelen har vært medvirkende årsaker til bydelens økonomiske situasjon.

LES OGSÅ: Bekymret for nedleggelse

- Når bystyret ikke er villige til å bevilge penger, må bydelen kutte ikke-lovpålagte tjenester. Lovpålagte tjenester blir kuttet etter et godt-nok prinsipp, og det er vi skeptiske til. Vi liker det ikke, sier Zalachas.

Kutt for barn og unge

Dersom kuttforslagene går igjennom, vil Bjerke uteteam få redusert aktivitet. En av tre stillinger skal kuttes. Tjenesten som i dag driver forebyggende arbeid blant barn og unge vil i framtida måtte avhjelpe barnevernet for å redusere deres merforbruk.

Samtidig foreslås stillingskutt og redusert tilbud ved fritidsklubbene.

- Det blir problematisk når man bygger ned både uteteam og ungdomsklubber. Uteteamet gjør i dag en formidabel jobb for vanskeligstilt ungdom. Fjerner man møtearenaer for ungdom, blir gata eneste møteplass dersom idretten ikke fanger dem opp, sier Zalachas.

LES HVA LOKALAVISEN MENER OM SAKEN! Sett de unge først

Hun frykter de langsiktige konsekvensene.

- Vi har jo sett eksempler fra andre bydeler som ikke har ungdomsklubber igjen. Det vil vi unngå her. Det må være tilbud til ungdom, sierhun.

- Hvordan er stemningen blant de ansatte i bydelen nå?

- Det er mye usikkerhet. Dette innebærer også kutt i opplæringen til ansatte, og færre hoder, sier Zalachas.

Politisk dilemma

Politikerne som i kveld skal stemme over kuttforslagene har ingen lett jobb foran seg. Bydelen har et varslet merforbruk på 35 millioner kroner.

Arbeiderpartiets Steinar Arnesen har tidligere kommentert kutt i helsetilbudet. Stillingen som enhetsleder for helsesøstertjenesten er blant stillingene som foreslås inndratt.

- Det er vanskelig å gå imot slike organisasjonsendringer. Vi er i et dilemma. Jeg er ikke bekvem med at vi skal trekke stillinger, men kan ikke uten videre betvile at det er forsvarlig, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.