RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Minner fra flere hundre år

Byantikvaren ønsker å ta vare på spor fra flere tidsperioder under restaureringen av stamhuset på Ekeberg gård.

EKEBERG: Våningshuset til Ekeberg hovedhus er bevaringsverdig, og restaureringsarbeidet utføres derfor i nært samarbeid med Byantikvaren.

Eiendoms- og byfornyelsesetaten har også engasjert Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU) som har foretatt utvendig og innvendig bygnings- og fargeundersøkelser. André Korsaksel hos Byantikvaren forteller at de ønsker å ta vare på mest mulig av de gamle materialene, både for den innvendige og den utvendige restaureringen.

Selv om Ekeberg hovedgård ikke er formelt fredet, så ligger det en forutsetning om at den skal behandles med de samme prinsippene som om den var fredet. Alle endringer skal avklares med Byantikvaren. NIKU har gjort grundige undersøkelser og har kommet med anbefalinger når det gjelder tapet- og malingslag for de ulike rommene. Anbefalingene er basert på de ulike tidsperiodene som preger gården, forteller Korsaksel.

Gården kommer ikke til å bli restaurert i en enhetlig 1700-tallsstil.

Vi har tatt vare på så mye som mulig av gamle materialer, fra flere tidsperioder, ikke bare det som var der opprinnelig. Huset skal for eksempel ha et utvendig panel fra forskjellige tidsperioder. Huset har jo vært bygget på og endret gjennom tidene, og alle de ulike historiske sporene er interessante. Dette er gjeldende bygningsfilosofi, forteller Korsaksel.

Gammelt materiale som panel, vinduer, karmer og møbler, er forsiktig demontert og merket. Dette er lagret på et trygt sted og skal opp igjen på samme plass som det stod. Korsaksel har ingen formening om hvem som skal få leie huset når det står ferdig.

De eneste vi har sagt til Eiendoms- og byfornyelsesetaten, er at leietaker ikke må bruke opp huset, at de ikke bør slite ned de kvalitetene som huset har, avslutter Korsaksel.

Nordstrands Blad kommer tilbake til denne saken.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere