RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Minner fra Groruddalen i 2007


Hinduenes tempelårsfest på Rødtvet ble et stort og flott arrangement med flere tusen deltakere.
Hinduenes tempelårsfest på Rødtvet ble et stort og flott arrangement med flere tusen deltakere.
Året 2007 var et begivenhetsrikt år på alle måter. Her er året slik vi i Lokalavisen Groruddalen så det.

Januar

Første utgave av Lokalavisen Groruddalen i januar var preget av vår aller første konkurranse om Årets navn i Groruddalen. Valget sto mellom Sofian, Rune Madsen, Aki Mykkänen og Jan Bøhler. Det ble den sistnevnte som dro inn flest stemmer og ble den aller første som stikker av med denne tittelen.

Kjøpesentre i Groruddalen meldte i januar om rekordomsetning i løpet av jula.
Oslo sporveien kunne med stolthet melde om at det var stadig flere som benyttet seg av kollektiv trafikk. Ikke siden krigen har så mange reist med buss, trikk og bane.

Politiets helikoptertjeneste og beredskapstroppen var på en rundreise i Groruddalens bydeler og viste sine store planer om en kombinert helikopterbase og hovedkvarter for spesialenheten.

Februar

Utenriksminister Jonas Gahr Støre besøkte Stovner og fortalte om hvordan innenriks- og utenrikspolitikk stadig blir tettere knyttet sammen. Noen av de fremmøtte i bydelssalen på Stovner våget også å stille noen kritiske spørsmål til statsråden og fikk svar på disse.

På Ellingsrud ble tre butikker ranet på tre dager. Politiet pågrep de antatte gjerningsmennene etter få uker.
Alna Næringsforening krevde på nytt at det skal bygges et nytt kryss fra E6 og inn til Alnabru.

Nikolina Kursar fra Tveita Mudo tok gull under US-Open og sprinteren Ezinne Okparaebo satte to norske rekorder under et friidrettsstevne i Florø. Samme måned ble årets Veitvet Cup arrangert. Over 150 lag tok del i Oslos største innendørsturnering.

Mars

Kvinnelaget til Sveiva innebandy vant seriegull etter en kjempesesong. Laget gikk senere også til topps i sluttspillet.

Furuset Ishockey overrasket positivt i serien og kom til sluttspillet trass i små budsjetter. På grunn av vanskelig økonomi var trener Aki Mykkänen usikker på fremtiden etter sesongslutt i mars, og senere ble det klart at 06-07-sesongen ble den siste i Furuset for den suksessrike finnen.

Lokalavisen Groruddalen skrev om Ikeas planer om å rive sitt eksisterende varehus og bygge nytt, samtidig som møbelgiganten gir nye idrettsanlegg til Furuset IF.

Boligprisene tok helt av og det ble satt stadig flere prisrekorder.
Stovner politistasjon ble ferdig med ombygging av sine lokaler og kunne innvie et nytt publikumsmottak og en ny etasje.

April

Statoil på Furuset ble en av fem bensinstasjoner i Norge som tilbyr biodrivstoffet E85. Drivstoffet består av 85% bioetanol og 15% bensin og gir lavere CO2-utslipp enn vanlig bensin.

Mange benyttet påsken til å rydde hjemme. Dette medførte lange køer om mye frustrasjon ved Brobekkanlegget. Politiet måtte trå til og regulere trafikken rundt anlegget.

Oslo kommunens ønske om å flyte gjenbruksstasjon fra Brobekk til Østre Akervei 100 satte sinnene i kok. Både politikere og befolkningen i området reagerte sterkt på dette. Etter massive protester ble flyttingen av anlegget skrinlagt.

Groruddalssatsningnen er i gang for alvor og det meldes om stadig flere nye prosjekter som skal forskjønne dalen.

Mai

Tidlig sommer gjorde spørsmål om badedammer aktuelt. Bystyrerepresentant Andreas Behring tok initiativ for at badedammen på Årvoll skal fylles med vann. Byråden forsikret om at de skulle bli bading på Årvoll før 17. mai.

Oppgangstider i næringslivet merkes også i Groruddalen. Distriktet ble omtalt som en av Oslos best bevarte hemmeligheter som utviklingsområde for næring.
Interessegruppen mot ridesenter på Årvoll fortsatte kampen mot ridesenteret og fikk ny optimisme da saken ble utsatt. I juni ble ridesenteret likevel vedtatt.

Barnehager i Oslo får strykkarakter etter lovens krav til helse, miljø og sikkerhet. I bydel Alna er det kun tre barnehager som ble godkjent.

Fortellingere, sangere og gjøglere skapte en flott fortellerfestival på Linderud gård.

Juni

Valgkampen er i gang. Regjeringen Stoltenberg varsler fortsatt satsning i Groruddalen. Samtidig frister de velgere med å love fult trykk på E6-lokk dersom de rødgrønne vinner valget.

Det ble en real fotballfest da hele 122 lag stilte opp da det ble arrangert Grei Cup.
Nordtvet skoles musikkorps feiret sin 50-årsdag i stor stil.
Posten hadde en pangstart på den nye østlandsterminal på Robsrud. Med de første 350 kilo dynamitt startet det arbeidet på terminalen som vil etter planen bli ferdig vinteren 2009.

Lederen av Vestli Aktivitetshus, Tanvir Ul Hassan ble utnevnt til årets innvandrer. Han fikk prisen på grunn av sin innsats innen barne- og ungdomsarbeid på "The Planet".

Bydelene jublet etter at de fikk 30 millioner kroner mer til vedlikehold av barnehager.

Juli

Sommeren 2007 vil mest av alt bli husket for enorme mengder regn. Negativt for mange, men hyggelig for butikkene i Groruddalen. Senterleder Jo Espen Eriksen på Stovner senter kunne glede seg over 7,1 prosent økning i omsetningen i juli 2007, i forhold til samme måned i 2006. Også andre sentre i Groruddalen kunne glede seg over stigende omsetning.

Travel sommer har det også vært på Ellingsrud fritidsklubb. Klubben holdt åpent nesten hele sommeren, og klubbleder Arya Keshvari kunne melde at spesielt bakedagene har vært populære.

Ezinne Okaparaebo fortsatte framgangen og gikk i juli til topps på 100 meter under junior-VM i Holland. Ezinne tok også NM-gull for seniorer, men klarte ikke kravet til senior-VM.

August

Hinduenes tempelårsfest på Rødtvet ble et stort, flott og fargerikt arrangement, med flere tusen deltakere. Menneskene, lyset og røyken skapte en stemning en ikke skulle tro var mulig. Dessverre ble mye av festen ødelagt av et blodig oppgjør i det tamilske miljøet dagen etter. En person døde av skadene fra pistolskudd og et samuraisverd.

Nye Haugenstua stasjon ble åpnet av samferdselsministeren. Den nye togstasjonen har fått et oppgradert visuelt inntrykk og et stort grøntareale.

Valgkampen raste for fullt både i Groruddalen og resten av Norge. I år var det for første gang direktevalg til bydelsutvalg, slik at velgerne selv bestemmer hvem som skal styre i bydelene. I Lokalavisen Groruddalen presenterte vi alle listetoppene i de lokale partiene og deres valgløfter.

September

Arbeiderpartiet gjorde et brakvalg i Groruddalen og stakk av med BU-lederen i alle bydelene i Groruddalen. Nesten halvparten av representantene i bydelsutvalgene i Groruddalen er fra Arbeiderpartiet. Mange minoritetspolitikere fikk også plass i BU.

På rådhuset er det derimot de borgerlige som blir sittende ved makten. Fabian Stang ble ny ordfører, etter lange forhandlinger der Hellerud-beboeren Kjell Veivåg lenge var den heteste kandidaten.

Turboneger og BigBang sørget for storinnrykk i Arena Lillomarka under årets GranittRock. Med to av Norges største rockeband på plakaten, viste GranittRock at arrangementet har kommet for å bli. Festivalen ble også kåret til årets nykommer av Norsk Rockforbund.

Oktober

Hele nasjonen vendte sine øyne mot Stovner under tv-aksjonen, da fotballstjernen Ole Gunnar Solskjær var bøssebærer i rekkehusene bak Tokerud skole. Solskjær ønsket å være bøssebærer på et sted med mye liv og mange barn og på øverst i Groruddalen fant han begge deler.

Parkkveldene på Tveten går var godt besøkt i hele sommerhalvåret, og i oktober fikk arrangementene et verdig punktum. Viggo Sandvik og Tom Lund opptrådte med viser fra Vidar Sandbecks verden, som vanlig foran et stort publikum på Tveita.

I oktober raste også "den andre valgkampen" for fullt. Lokalpolitikerne kjempet hardt om vervene i bydelsutvalgene. Flere steder oppsto uvanlige samarbeid, mens tradisjonelle politiske bånd fikk seg en trøkk.

November

Ordfører Fabian Stang fikk mye kritikk for sitt utspill om at østkantfolk på gå mer på tur, men første helg i november tok ordføreren selv i et tak for friluftslivet på østkanten. Stang var invitert til å delta på dugnaden til Lillomarka skiklubb, og ordføreren møtte opp og ble med på jobben.

Jubelen sto i taket da det ble klart at det er satt av midler til kunstgressbane på både Bjøråsen og Rommen i Oslo kommunes budsjett for 2008. Budsjettet var også en god nyhet for t-banepassasjerer. Månedskortene blir billigere, og på linje 5 vil t-banen begynne å gå dobbelt så ofte.

Tshawe Baqwa fra Tveita gikk til topps i "Skal vi danse" på TV2 og fikk alt fra smågutter til bestemødre til å elske groruddalsafrikanere fra hiphopmiljøet.
Oslos 15 BU-ledere gjorde tverrpolitisk opprør mot byrådet på grunn av lite midler til bydelene.

Desember

Jula preger det meste av det som skjer i årets siste måned. Et av de store høydepunktene var Stovner bydelskors faste førjulskonsert. Solist i år var Jenny Jenssen, og konserten var også en stund preget av julefred, i motsetning til julestria som ellers henger over oss i desember.
Julemåneden ble en ny måned med hærverk i og utenfor Haugerudhallen. Driftsansvarlig Tommy Skjelestad etterlyste bedre ungdomstilbud i området i avisen, og bydelspolitikerne hengte seg på med et ønske om å gjøre noe i området.
David Livingston fikk ikke mer enn et halvt år i trenerstolen for Furuset ishockey. Til tross for en etterlengtet seier mot erkerival Vålerenga i november, fikk Livingston sparken tidlig i desember. Ny trener ble finske Nicklas Hudd, som har jobbet med yngre lag i klubben.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere