*Nettavisen* Nyheter.

Minneskaperen

Pål Eriksen jekker ned utålmodige ungdommer, men ber dem beholde drømmene sine. Foto: Anita L. Hanken

«Årets navn»-kandidat Pål Eriksen (36) er opptatt av å gi ungdom gode minner.

BJERKE: – Det er viktig å skape gode minner som ungdommene kan ta med seg senere i livet. Enten det er første gangen på scenen, eller den gangen man vant i biljard. Da trenger man trygge, gode arenaer. Jeg prøver å utgjøre en forskjell, og få ting til å funke, sier Pål Eriksen.

STEM PÅ EN KANDIDAT HER!

Startet Hudøyturene

Mange husker ham fra Løren SFO fra 1997-2006. I 1999 var han initiativtaker til oppstarten av «Hudøy-turene», som siden er blitt et årlig høydepunkt for mange unge.

– Da de la ned sommerklubben, syntes jeg at jeg måtte gjøre noe. Og jeg hadde vært på Hudøy som liten. Jeg husker at vi dro rundt for å kjøpe inn billig mat og hermetikk på tilbud, slik at alle skulle få mulighet å være med, smiler Eriksen.

I 2006 begynte han som leder av Kulturhuset Påbanen. Nysirkus Bjerke kom til for vel to år siden, og Påbanen tilbyr i dag 30 ulike kurs, med flere hundre medlemmer. De var blant de første i landet som fikk musikkbinge, og har et bra musikkmiljø med profesjonelt lydstudio. Kulturhuset er utvilsomt blitt en suksess, og et unikt tilbud til ungdom, med 50 åpningstimer i uka.

– Men dette er også et sted man kan komme inn uten å prestere. Her kan man slappe av, låne datamaskiner, gjøre lekser, treffe venner og prate litt med en voksen. Det er åpent for alle hver dag. Vi stenger ikke før klokka 21, sier Eriksen.

Ingen A4-jobb

Å være leder for Kulturhuset er slett ingen A4-jobb.

– Det blir en livsstil. Man kan ikke alltid låse seg til faste rammer. Kanskje oppdager man at noe har skjedd akkurat når man er på vei ut døra. Da må man ta tak i det der og da, sier Pål Eriksen.

Han mener imidlertid at han ikke er alene om å bruke mye av fritida på jobben.

– Det er kjempekoselig å bli nominert. Men jeg skaper ikke resultater på egenhånd. Derfor håper jeg at de jeg jobber med også ser dette som en anerkjennelse. På SFO var vi et ekstremt bra team, og det er vi her på Påbanen også. Og vi har det morsomt. Jeg vil gjerne nevne Silvana Jugo, som jeg har jobbet med i 11 år. Uten henne hadde jeg aldri kunnet gjort de tingene jeg gjør. Vi er totalt forskjellige, og krangler nesten hele tida, men det er det som trengs, smiler han.

Eriksen vil også kreditere Bjerkebanen, som gir Kulturhuset billig husleie.

Husker alle

Lesere forteller til Lokalavisen Groruddalen at Eriksen har en helt spesiell evne til å huske barn og ungdommer, selv etter mange år.

– Det er en viktig del av jobben å huske navn og ansikter, selv om jeg faktisk ikke er så flink til det ellers. Det er viktig for å få tillit, og jeg gjør det bevisst. At noen vet hva du heter, kan bety mye. Jeg forsøker også å huske om det er noe de har gleda eller grua seg til, slik at jeg kan spørre hvordan det gikk neste gang vi møtes, sier Eriksen.

At Eriksen er populær blant ungdommen, er det liten tvil om. Facebook-gruppa «Pål Eriksen skal bli årets navn 2010 i lokalavisen» teller nå 250 medlemmer, og vokser stadig.

– Det var en hyggelig overraskelse at den ble oppretta. Ekstra morsomt er det at det kommer fra ungdommene selv. De har også lagt igjen mange beskjeder, og det er gøy. Jeg håper dette er gøy også for alle jeg har jobbet sammen med, og for de miljøene jeg har vært i, sier Eriksen.

– Tøft å være ung i dag

Eriksen mener det er blitt tøffere å være ung i dag.

– Det er større press på alle områder. Så lenge du er innenfor et miljø, er det greit. Men det er tøft å falle utenfor. Det er nok blitt mer ekstremt. Ungdommene stiller større krav til seg selv, samtidig som samfunnet generelt bidrar til at målet for å lykkes blir veldig høyt, sier han.

Han ser ofte at mange har forventninger om å bli superstjerne på kort tid.

– Da må man jekke ned litt, og fortelle dem at de må være villige til å gjøre jobben som trengs først. Det er hardt arbeid, og man må forsake noe for å nå målene. Samtidig må man ikke ta vekk illusjonene. Uten drømmer kommer man ingen vei, sier Eriksen.

Ikke minst er han imponert over ungdommene.

– Det er så mange fantastiske ungdommer, selv om de er utålmodige. De er villige til å bidra, så lenge de blir behandla med respekt, sier Eriksen.

STEM HER!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag