*Nettavisen* Nyheter.

Mintes glade skoledager

Gledelig gjensyn etter femti år for elevene som gikk ut av 7. klasse på Bekkelaget skole i 1960.

I år er det femti år siden Torgeir Daler og hans medelever gikk ut av Bekkelaget skole. 8. mai var om lag halvparten av dem samlet til en stor gjensynsfest.

HOLTET: – Vi møttes på skolen, ble hilst hjertelig velkomne og fikk se jubileumsfilmen fra 100-årsjubileet i 1959/60. Deretter gikk vi til våre "gamle" klasserom for mimring. Det var til og med to lærere tilstede, forteller Daler.

Unnfanget 8. mai

Selve festen foregikk i Bekkelagshuset dit dagens spreke 63-64-åringer masjerte bak skolens musikkorps etter å ha deltatt på kransnedleggelsen til minne om de falne under annen verdenskrig ved bautaen i Marienlunden.

– Det ble både en sen kveld og en minnerik fest med mange gode historier fra skoleårene, beretter Daler.

Han forteller blant annet at mange av medelevene tror at de rett og slett ble unnfanget på fredsdagen 8. mai 1945.

– Mange av de 150 elevene som gikk ut 7. klasse i 1960, er jo født akkurat ni måneder senere, humrer han.

Melk med fløte

Et annet samtaleemne på festkvelden var inntak av den tradisjonelle skolefrokosten på barneskolene i 1950/60-årene.

– Dette er jo et aktuelt tema i dag også. Vi likte skolefrokosten, og nesten alle sammen møtte opp en halv time før skolestart for å spise sammen, forteller Torgeir Daler.

– Vi fikk melk med fløte øverst, knekkebrød og gulrot hver dag. Alle satt pent på benkene uten bråk og tull. Om noen gjorde noe galt, ble de plassert i "skammekroken". En lærer var inspektør og passet på oss. Jeg husker at han var veldig streng, sier Daler.

Største kull

De som begynte på Bekkelaget skole i 1953 var stort sett fra 1946-årskullet (og noen fra 1947). Dette var de største kullene etter krigen, og det var fem førsteklasser med tretti elever i hver. To rene jenteklasser, to gutteklasser og en blandingsklasse med elever fra Nedre Bekkelaget.

– Skolen var den gang en underavdeling av "Øvre Bekkelaget", og bidro til at Bekkelaget skole var en av Oslos største med sine 1000 elever. Det må ha vært litt av en oppgave med deling av klasserom, sier Daler.

Først i toget

Da den festglade gjengen toget til Sportsplassen, dukket nok et minne opp.

– Samtidig som vi gikk ut av 7. klasse i 1960, feiret skolen sitt 100-årsjubileum. Inntil da hadde skolen kun gått i eget tog på Holtet 17. mai, men dette året fikk vi gå aller først i toget i byen. En stor opplevelse for oss alle, minnes Daler.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.