RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Misbrukte ord?

Populist og populisme er ord som ofte blir brukt av ordfattige politikere, skribenter og andre, når de forsøker å briljere med sine kunnskaper og belæring.
Aschehoug og Gyldendals leksikon forteller meg dette om ordet populisme: Det var en sosialistisk bevegelse blant intellektuelle i Russland i 1870-årene.
Den fikk etter hvert en revolusjonær profil. Det var også en sosialdemokratisk protestbevegelse i USA i 1890-årene som smeltet sammen med det demokratiske parti, med en politisk ideologi som særlig ønsker å gi ressurssvake grupper større innflytelse i politiske styrings- og beslutningsprosesser.
Populismen stiller seg skeptisk til industrisamfunnets vektfilosofi og forbrukerlivsstil.
Om dette er den rette betydning av ordet populisme, kan da noen til eksempel mene at Carl I. Hagen er en populist og at Fremskrittspartiet er en populistisk bevegelse?
Den nevnte ekspertisen som gjerne har svart på det meste, kan kanskje komme med noen ord til oss enfoldige fra allmuen som også er best tjent med at sannheten skal fram.
Viktor Bäcklin
Vestli

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere