RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

MMS-kunst fra østkanten


Billedkunstner Eivind Lentz har laget utstillingen «Se meg» av ungdomsskolelevers MMS-bilder i kategoriene selvportrett, interesse, mat og hjem. Fra venstre: Andrea Elise Moen, Eivind Lentz, Tobias Føyen, Tobias Granlien og Ylva Karlsmyr Piene. FOTO: MAREN THORSEN BLESKESTAD
Billedkunstner Eivind Lentz har laget utstillingen «Se meg» av ungdomsskolelevers MMS-bilder i kategoriene selvportrett, interesse, mat og hjem. Fra venstre: Andrea Elise Moen, Eivind Lentz, Tobias Føyen, Tobias Granlien og Ylva Karlsmyr Piene. FOTO: MAREN THORSEN BLESKESTAD
Utstyrt med mobilkamera skulle østkantelever kartlegge livet sitt. Resultatet ble en egen MMS-utstilling på Norsk Telemuseum.

Sagene: – Dette har vært kjempegøy, sier Andrea Elise Moen fra Jordal skole entusiastisk.

Hun får full støtte av klassekamerat Tobias Granlien.

– Jeg var litt skeptisk til å vise fram bildene mine til å begynne med, men samtidig hadde jeg veldig lyst. Det er veldig gøy å se utstillingen nå i etterkant, sier han fornøyd.

Det var i 2003, da billedkunstneren og bjølsenmannen Eivind Lentz fikk tilgang på NRKs MMS-arkiv fra programmet Svisj, at ballen begynte å rulle.

– Jeg har jobbet mye med private bilder i det offentlige rom, og skillet mellom hva som er privat og offentlig. Etter at jeg hadde hatt vist fram deler av MMS-prosjektet, ble jeg spurt om jeg ville utvikle et prosjekt som omhandlet bruken av mobilkamera og etikk. Det startet som et prosjekt for skoleklasser i Horten kommune, men etter hvert dro jeg også rundt på skoler i Hof, Sandefjord og Oslo, forteller Lentz.

– Som en krigssituasjon

Med 20 mobiltelefoner i bagasjen har han utfordret rundt 200 elever fra skolene Jordal, Sinsen, Ryenberget og Bjørnsbråten til å dokumentere sitt eget liv innenfor hver av de fire kategoriene selvportrett, interesse, mat og hjem. Resultatet ble fotoutstillingen «Se meg» som vises på Norsk Telemuseum fram til 20. april.

– Det er som å være i en krigssituasjon. Jeg har vært i røde soneområder under krigen i Afghanistan for å ta bilder, men det er barnemat i forhold til å gå inn i en 8. klasse. For det første er de ute etter å ta rotta på deg. For det andre må jeg klare å formidle kunnskap og samtidig inspirere dem til å gjøre sine egne arbeider, forteller han.

Det er ikke fritt for at han har fått mang en 8.klassing til å skjelve i buksene ved å innlede sine klassebesøk med å si at han har fotografert elevene i garderoben.

– De får jo et sjokk uten sidestykke, og snakker ikke om annet i fritimen. Det er selvfølgelig ikke sant, men på den måten får jeg vist dem hvordan kamerateknologien i dag har kommet mye lenger enn det mange av oss forstår, forklarer han.

– Førsteinntrykket var at han var en skikkelig ekkel type, ler Tobias Granlien.

– Ja, at han visstnok hadde tatt bilder i garderoben gjorde et sterkt inntrykk. Folk ble kjemperedde, istemmer Andrea.

Da elevene hadde kommet over sjokket, var imidlertid stemningen en helt annen.

– Han lærte oss masse om hvordan vi skulle ta bra bilder, og så viste han fram noen av de tidligere utstillingene sine, forteller Tobias Føyen.

Ungdom som alle andre

Da han skulle gyve løs på foto-oppgaven, gikk Tobias Granlien i gang med stor iver.

– Jeg er et typisk bymenneske, så jeg valgte å ta bilde av yndlingsbutikken min som om det var hjemmet mitt. I kategorien mat lagde jeg muffins kun for å få et bilde til dette prosjektet. Jeg måtte lage tre porsjoner før de så bra nok ut, men de smakte ikke noe godt. Jeg er nok ingen baker akkurat, konstaterer han.

Ylva Karlsmyr Piene syns det var hakket vanskeligere å finne inspirasjon.

– Til å begynne med hadde jeg ikke peiling på hva jeg skulle ta bilde av. Jeg endte med å fotografere kattematen til venninna mi sin katt i kategorien mat, sier hun.

– Med totalt over 2 000 leverte elevarbeider ser jeg mye av det samme på bildene, men det som skiller seg ut for osloelevene er at det er mye subkulturell estetikk og sammensatte stilarter her. Når det er sagt, så spiser osloungdom den samme maten som andre steder i landet og spiller like mye fotball. Forskjellen er at her er kebaben lettere tilgjengelig, ler Lentz.

Jeg har tatt bilder under krigen i Afghanistan, men det er barnemat i forhold til å gå inn i en 8.klasse

Eivind LentzMest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere