*Nettavisen* Nyheter.

Møbelsnekkerne på Holtet vgs. truet igjen

LANGE TRADISJONER: Philip Suffren, møbelsnekkerelev ved Holtet vgs., håper politikerne vil holde liv i skoleklassen i ett år til slik at møbelsnekkerfaget i Oslo ikke blir liggende nede. Foto: Alle foto: Kristin Trosvik

– Vi ber om å få bli på Holtet i ett år til, sier elev Philip Suffren og lærer Pål Engedahl ved møbelsnekkerlinjen på Holtet vgs.

Klikk på bildet for å forstørre.

GAMMELT FAG: Philip Suffren er en av elevene ved møbelsnekkerfaget på Holtet vgs. Holtet er i dag den eneste skolen i hovedstaden som tilbyr faget.

Klikk på bildet for å forstørre.

BEKYMRET: Pål Engedahl har undervist i møbelsnekkerfaget i 26 år. Han ber om at de venter ett år før de legger ned linjen på Holtet.

Klikk på bildet for å forstørre.

EKTE HÅNDVERK: Gamle møbler og godt håndverk er i vinden, sier elev Philip Suffren. – Ikke alt må kjøpes på Ikea, sier han.

HOLTET: Den tradisjonsrike møbelsnekkerlinjen på Holtet videregående er igjen truet at nedleggelse.

Oslos møbelsnekkerutdannelse har også tidligere vært i faresonen. Da faget var truet i 2010, grep skolebyråd Torger Ødegaard inn og sørget for at møbelsnekkerlinjen ble opprettholdt.

Skolen har tilbudt faget siden 1980. Lærer Pål Engedahl har undervist i faget siden 1992.

– Linjen har vært truet av nedleggelse flere ganger fordi søkertallene går opp og ned. I et par år nå har det vært lave søkertall, men vi har stor tro på at vi får en oppsving når linjen flyttes til den nye Edvard Munch-skolen, sier Engedahl.

Etter planen skulle møbelsnekkerelevene over til nye Edvard Munch vgs. fra høsten 2014, men på grunn av forsinkelser åpner skolen først i 2015.

For et par uker siden fikk elever og lærere vite at møbelsnekkerlinjen på Holtet likevel skal legges ned allerede fra høsten 2014. Hva elevene som går der skal gjøre i året som kommer er ennå uklart.

LES OGSÅ: Glede over å beholde snekkerne på Holtet!

Usikkert år i vente

Philip Suffren, elev ved møbelsnekkerlinjen, forteller at klassen har bestått av seks elever dette året.

Neste år er det fire elever som har fullføringsrett, to førstegangssøkere samt to elever som skal ta svenneprøven ved skolen.

– Jeg vet ikke hva slags planer de har for elevene ved linjen til neste år, vi har ikke fått noe informasjon. Men det blir vel snakk om å busse elevene til en annen skole, da trolig utenfor Oslo, sier Suffren som synes dette blir en unødvendig belastning for elevene og for møbelsnekkerfaget.

– Det er bare snakk om ett år så blir det et nytt tilbud i Oslo. I mellomtiden må det vel være bedre å la elevene få fortsette på Holtet hvor vi har de nødvendige fasilitetene og lærerne i stedet for å kjøpe skoleplasser utenfor Oslo, sier Suffren.

LES OGSÅ: – Dette bil svekke møbelsnekkerfaget!

Ber om ett år til

Lærer Pål Engedahl samstemmer.

– Alt vi ber om er at de holder oss flytende i ett år til, så skal vi ikke mase mer, smiler han og legger til:

– Både politikere og vi lærere har et ansvar for å øke rekrutteringen til dette faget, for vi trenger flere møbelsnekkere i Oslo. Statusen for håndverkeryrket må opp. Alle kan ikke bli akademikere.

Engedahl har stor tro på at en fin ny skole med en sentral beliggenhet vil gi faget et løft.

– Det er tenkt storsatsing på slike små, verneverdige fag som dette på Edvard Munch. Det tror jeg vil få fart på søkertallene, sier læreren.

LES OGSÅ: Mange vil ha spesiallagde møbler

Vil se på saken

Utdanningsbyråd Anniken Hauglie (H) sier i en kommentar til Nordstrands Blad at byrådet er opptatt av å tilby elevene i Osloskolen et mangfold av studietilbud også innenfor de tradisjonelle håndverksfagene.

– Edvard Munch skolen, som åpner 2015, skal forene ulike kunstformer innen formgiving, design og håndverk, samt utøvende kunstformer som musikk og dans åpner, sier byråden og legger til:

– Vi jobber nå for å finne en god løsning for de elevene som ønsker å fortsette innen design- og håndverksfagene. Jeg forstår at elevene og skolen er opptatt av å få en snarlig avklaring på hvordan neste skoleår vil være, det er Utdanningsetaten nå i gang med å se på.

dittoslo.no følger opp saken.

LES OGSÅ:

2014: Det store skolebyggeåret

Flere skolestartere kan få tildelt ny skoleplass

Nye Nordseter blir Oslos største grunnskole

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag