RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Moderne teknologi skal formidle kulturen


– Moderne teknologi skal selvfølgelig tas i bruk, lover Christian Ringnes. FOTO: Anne-Grethe Ulriksen
– Moderne teknologi skal selvfølgelig tas i bruk, lover Christian Ringnes. FOTO: Anne-Grethe Ulriksen
Skulpturpark, fornminner og vannspeil. Du skal kunne guides rundt i Ekebergs skatter, og få informasjon underveis.

EKEBERG: Christian Ringnes leder oss videre rundt i skogen bak restauranten. Her blir det vannspeil, peker han entusiastisk.

Vi klatrer opp på vollen der det står et lite murhus, og ser med hans blikk at her kan det bli en fantastisk dam omgitt av skulpturer.

Rundt 100 skulpturer

Akkurat i dette området er det få fornminner og dermed plass til skulpturer. Det kunstfaglige utvalget er i full gang med innkjøp. Fire skulpturer er til nå plassert ut. 20 flere er kjøpt inn.

– Totalt har jeg sagt det skal bli 100, men det kan like gjerne bli 70 eller 150. Det viktigste er at de utgjør en spennende helhet. Jeg er overrasket over engasjementet planene har vakt.

– Selv er jeg mest opptatt av en balanse mellom det folk forstår og kvalitet. Om alle liker alt er en ting sikkert, da har vi bommet, sier Christian Ringnes.

Som mener det er ideelt med en skulpturpark til kvinnens pris nettopp i Oslo. Fordi kvinner i Norden står sterkt. Fordi Norge er landet som deler ut fredsprisen, et symbol på feminine verdier, og fordi vil allerede har Vigelandsparken med sitt sterke maskuline uttrykk.

Høretelefoner?

Ringnes ser for seg moderne metoder for kunstformidling i parken. Kanskje får du låne høretelefoner som forteller deg om hver skulptur og hvert fornminne?

– Vi har fått laget en utrolig lettfattelig digital modell som viser hvor strandlinjen har gått til de forskjellige tider. Denne informasjonen kommer til å følge deg når du går rundt her på en eller annen måte. Moderne teknologi skal selvfølgelig tas i bruk, lover Ringnes.

Som er helt enig med Nordstrands Blad i at det er trist hvor dårlig besøkende i dag informeres om hvilke historier som har utspilt seg i dette lille området gjennom årtusener.

– Mange av fornminnene er jo lette å vise frem. Også skal vi hugge ned trær en del steder så utsikten kommer frem igjen. Og vi skal legge grus på en del av de eksisterende stiene så det blir lettere og triveligere å gå her. Noe vi diskuterer er hva vi skal gjøre med grilling. I dag bruker jo folk engangsgriller over alt, også på fjell fulle av fornminner. Skal vi beskytte de viktigste stedene og tillate grilling ellers? Om vi nedlegger et forbud, hvem skal håndheve det. Mange avgjørelser må tas, store som små. Det eneste jeg er sikker på i hjertet mitt er at dette kommer, sier Ringnes.

Som likevel innrømmer at hodet hans har et forbehold om at det går en prisgrense et eller annet sted. Men så langt er han optimist. I februar neste år legges det frem et forslag til reguleringsplan for både parken og gondolbanen. Christian Ringnes tror vi har alt på plass i terrenget i 2012 eller 2013. Kanskje før.

Sjømannsskolen for loslitt

Han sier det er viktig at stiftelsen har penger nok igjen til å drive parken og banen også, ikke bare å bygge. Han er ikke imponert over Oslos evner til drift, det er ikke noe alternativ.

Vi spør Christian Ringnes om han har vurdert å kjøpe Sjømannsskolen, nærmeste signalbygg til Ekebergrestauranten. Det er ingen hemmelighet at eieren Avantor sliter med å fylle bygget med leietakere.

Men Ringnes ser ikke hva han skulle brukt den praktfulle bygningen til. Å bygge om til hotell tror han ville kostet «milliardbeløp». Museum tror han heller ikke er egnet. Bygningen er i det hele tatt for sliten og loslitt og kronglete, mener han.

– Når ikke landets beste eiendomsutviklingsselskap, Avantor, får økonomi i dette, så er det bare en drøm for andre, sier Ringnes.

Men hva med Kafé Utsikten? undrer vi. Kanskje Ringnes kunne ta den under sine vinger og sørge for en drift i samsvar med innbyggerne på Ekeberg sine drømmer?

– Det stedet kjenner jeg for dårlig. Men jeg vet jo hvor fantastisk nettopp utsikten er der oppe. Jeg lover å ta meg en tur og titte og sette meg inn i saken, avslutter Christian Ringnes.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere