RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

GATELANGS: Kjakan Sønsteby (Knut Joner), Kolbein Lauring, (Christian Rubeck) og Max Manus (Aksel Hennie). FOTO: FILMKAMERATENE
GATELANGS: Kjakan Sønsteby (Knut Joner), Kolbein Lauring, (Christian Rubeck) og Max Manus (Aksel Hennie). FOTO: FILMKAMERATENE

Modig å velge meg til rollen som Kjakan

21 år gamle Knut Joner spiller Gunnar Sønsteby i filmen "Max Manus". Tilfeldighetene vil at han bor i Thereses gate, samme gate som der Sønsteby bodde i 1940.

BISLETT: Jeg bor i nummer fire, Sønsteby bodde i nummer 16, til alt overmål hadde han felles bakgård med Max Manus. En av de mest dramatiske scenene i filmen viser hvordan Max Manus måtte hoppe ut av vinduet og så vidt unngår å bli skutt akkurat her, forteller Knut Joner over en kopp kaffe i Thereses gate.

Ingenting ved denne unge mannen i varme klær får deg til å tenke på krig. Hans alminnelige utseende var kanskje det som fikk Aksel Hennie til å feste seg ved ham, og foreslå ham til rollen som Kjakan.

Jeg satt i et klippestudio på Grünerløkka i forbindelse med den første filmen jeg var med i, "Respekt". Hennie holdt på med en annen film, og tittet inn til oss. Han må ha sett noe ved meg som han likte, for senere fikk jeg altså rollen som Gunnar Sønsteby, forteller Knut Joner.

Illegal bestefar

Knut Joner er arvelig belastet. Faren Johannes Joner er skuespiller, det samme er fetteren Kristoffer Joner. Under denne innspillingen er det likevel bestefaren han har tenkt mest på. Han drev et boktrykkeri i Oslo, og var aktiv motstandsmann. Han trykket illegale aviser og distribuerte dem med barnevogn.

Jeg syntes historiene hans var utrolig facinerende da jeg var barn. Siden har jeg ikke vært veldig opptatt av krigen. Men jeg må jo si at jeg har lært mye om Oslo og krigen gjennom denne filmen, sier Knut Joner.

Heltefilm

I Max Manus spiller jeg Kjakan som 22-åring. En sterk ung mann som har en kjølighet og oversikt som nesten er skremmende. Jeg synes det var modig å velge meg til rollen, sier Joner. Han har møtt Kjakan flere ganger i forbindelse med filming og lansering, og har høstet lovord for sin tolkning. Det setter Joner pris på.

Det er klart det betyr noe spesielt, sier Joner.

Knut Joner har vært opptatt av at dette ikke er filmen om Kjakan, men om Max Manus. Det er en subjektiv fortelling om en av de største norske heltene under annen verdenskrig. Filmen pretenderer ikke å gi den hele og fulle sannhet om norsk krigshistorie.

Sett seg selv

Knut Joner har sett den ferdige filmen tre ganger, men klarer fortsatt ikke å bedømme helheten. For ham er det fortsatt en rekke enkeltbilder. Men han synes det er flott å sitte på kino og følge folks reaksjoner. Hver gang oppfører publikum seg forskjellig. De ser ting han ikke har sett. Han gleder seg stort over alle tilbakemeldinger, og synes det er flott å ha vært med på en film som ser ut til å slå alle rekorder.

Det morsomste av alt var nok filmingen på Karl Johan. Både tyskernes invasjon og frigjøringsdagen ble skutt i løpet av noen timer. Masse folk, stort apparat og viktige hendelser. Klart det sitter spikret!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere