RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mona Frøshaug mener støyen fra lekeplassen fratar henne muligheten til å sove på dagtid.
Mona Frøshaug mener støyen fra lekeplassen fratar henne muligheten til å sove på dagtid. Foto: Foto: Sanne Lier

Mona holdes våken av lyden fra lekeplassen

Lekeplassen i sameiet hun bor i er et populært utfluktssted for områdets barnehager. Det skaper problemer for beboere som Mona Frøshaug.

BJØRNDAL: – De holder meg våken og nekter å respektere meg, sier Mona Frøshaug.

Hun bor i Beverkollen på Bjørndal og jobber som sykepleier i turnus. Det innebærer mye kvelds- og nattarbeid, noe som gjør at hun har behov for å sove på dagtid.

Det opplever hun derimot som umulig.

– Lydene fra sameiets lekeplass vekker meg flere ganger i uken. Det er hyling og skriking fra både barn og voksne. Det har vært et sant mareritt for meg de tre årene jeg har bodd her, sier hun.

Les også: Disse ti barnehagene vil Anniken Hauglie selge

Føler seg motarbeidet

Frøshaug understreker at det ikke er leken på plassen i seg selv som er problemet, men snarere omfanget den blir benyttet av de lokale barnehagene i området.

– Jeg fikk ikke oppgitt at lekeplassen var et populært utfluktssted for barnehagene da jeg flyttet hit. Nå har problemet blitt så alvorlig for meg at jeg ikke vet hva jeg skal gjøre. Ikke bare fratar de meg søvnen jeg trenger, men den store mengden barn sliter også på apparatene våre, sier hun.

Hun har vært i kontakt med ledelsen i de aktuelle barnehagene for å be dem oppholde seg et annet sted enn på sameiets grunn, men mener å ha møtt motvilje hos enkelte av barnehagene.

– Jeg har hatt god kommunikasjon med noen, mens andre ikke har tatt min henvendelse seriøst. De har verken respektert mitt ønske eller huseierforeningens påbud om å oppholde seg et annet sted enn på sameiets grunn, sier hun.

Hun mener problemet kunne hatt en enkel løsning.

– Dersom barnehagene hadde gått 200 meter i andre retningen kunne de lekt og kost seg i skogen som omringer oss. Jeg mener det er en løsning som både er enkel, og til det beste for alle, sier hun.

– Ikke gjort av vond vilje

Etter samtale med Frøshaug kontaktet leder av Beverkollen Huseierforening, Alf Eirik Mortensen, alle de aktuelle barnehagene. Han opplevde at de var lydhøre for beboerens ønske om ro på dagtid.

– Det er første gang jeg har fått en henvendelse som dette, og vi valgte å ta den på alvor. At det nå har oppstått konflikter fremstår som uhell og ikke vond vilje fra barnehagenes side. Men jeg kan forstå at dette blir problematisk for Mona, sier han.

Mortensen bekrefter at det store antallet barn som tidvis oppholder seg på lekeplassen har resultert i skader på lekeapparatene. Dette har han også kommunisert til barnehagene.

– Lekeapparatene er rett og slett ikke laget for så stor pågang, og i fjor var slitasjen så store at vi måtte reparere dem for sikre barnas trygghet, sier han.

Lederen av huseieforeningen sier han har stor forståelse for barnehagene som vil ta med barna på tur, men at situasjonen nå har blitt vanskelig.

– Vi har et veldig godt miljø i borettslaget vårt, der det skal være rom for alle. Et samfunn og et nærmiljø uten barn og lek er ikke et samfunn jeg ønsker å bo i.

Les også: Foreldre på Torshov: – En utrolig råtten håndtering

– Har tatt anmodningen til følge

Trollskogen er av barnehagene Frøshaug mener ikke har respektert hennes ønske om ro.

Barnehagestyrer Gry Bergendahl sier de har vært opptatt av å ha en god dialog med huseierforeningen, og at de har ønsket å følge huseierforeningens anmodning.

– I oktober i fjor fikk jeg en henvendelse fra leder i Beverkollen huseierforening om å stanse midlertidig bruk av lekeplassen grunnet slitasje og utbedringer. Lederen virket svært opptatt av å finne en god løsning på bruken av denne lekeplassen, om enn i noe mindre omfang, sier Bergendahl.

Hun sier de har tatt Mortensens anmodning til følge, og at barnehagen ikke har oppholdt seg på lekeplassen. 

Bergendahl sier hun også nevnte en mulighet for at barnehagene og nærmiljøet kunne bidra noe økonomisk til utbedringer og vedlikehold.

– Dersom det stemmer at noen av våre ansatte allikevel har gått innom denne lekeplassen med noen barn, er det nok en misforståelse i den tro at det var greit når skadene var utbedret. Jeg beklager hvis dette har skjedd, sier hun.

Ønsker raushet og samarbeid

Bergendahl avviser at hennes barnehage bevisst har ønsket å sverte Frøshaug, men sier de tidvis har opplevd Frøshaugs oppførsel som problematisk.

Hun påpeker også at de aldri tidligere har fått klager på bruken av lekeplassen.

– Da det verken finnes gjerder eller skilt som sier noe om ulovlig opphold snakket vi med foreldrene som bor på området som uttalte at de synes det var hyggelig at vi tok turen innom barnas egen lekeplass når vi var på tur.

Bergendahl håper Beverkollen Huseierforening nå tar opp saken med sine beboere.

– Vi har benyttet oss av lekeapparatene i mange år, som et lite supplement til vårt eget uteområde. Mange av barna bor i dette nærområdet, og synes det er morsomt å gjøre korte stopp her på turer i nærmiljøet. Det kan allikevel gå uker og måneder mellom hver gang de har vært innom der, sier hun og legger til:

– At vi får en avklaring er til det beste for alle – ikke minst for barna. Jeg mener det må være rom for raushet og å se verdien av positivt samarbeid.
 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere