*Nettavisen* Nyheter.

Mons blir forlatt om sommeren

Nordmenn flest lengter etter sommerdagene etter lang tids mørke-dvale, men for mange små pusekatter er feriemånedene en ensom og farlig tid.

Mosseveien: Vi har nok fått inn over 100 katter siden mai, forteller Nina Westergaard, en av de frivillige som jobber på "Kattehuset" ved Mosseveien. Kattehuset er eid av Dyrebeskyttelsen Oslo og Akershus og huser for tiden over 70 katter. Mange flere står på venteliste for å komme inn.

Triste skjebner

Westergaard kan fortelle mange triste historier om katter som har blitt forlatt:

En dame fulgte etter en kattunge som ruslet hvileløst rundt på Trøkstad. Da den gikk til en søppelbøtte fant hun flere kattunger som lå i en søppelpose, en av dem var allerede død.

Hun holder opp en tynn, liten katt med gule striper:

Denne heter Shengo. Den ble dumpet ved en garasje i Oppegård sammen med sine to søsken. De andre to var heldige og ble omplassert.

Ungkatten Vesla har akkurat ankommet og ligger i isolat. Hun er høygravid og kan føde når som helst. En annen gråpus ble døpt Garda Moen. Garda ble funnet på parkeringsplassen ved Gardemoen. Sannsynligvis har den blitt dumpet ved flyplassen før eier dro av sted for å kose seg i sydligere strøk. Westergaard opplyser om at det er det samme hver sommer - familier drar på ferie og overlater pus til seg selv.

Mange tror vel at de skal klare seg alene, men katter tåler ikke å bli forlatt ute for seg selv over lang tid. Og det verste man gjør er å låse dem inne uten mulighet til å finne mat og vann. De blir tråkkende rundt i sin egen møkk i solvarmen og når vannet tar slutt så dør mange av nyresvikt. Det var en episode for ikke lenge siden hvor det ble varslet om katter som var alene hjemme. Dessverre var kattene allerede døde da politiet ankom.

Mange går lei

Kattevennen Nina tror også at mange desverre blir lei kattene sine og rett og slett vil bli kvitt dem. Kanskje har de ikke blitt sterilisert og får mange kattunger som folk ikke klarer å avlive. Løsningen blir å dumpe dem et sted og håpe at noen andre tar ansvaret. Mange av kattene er i dårlig forfatning når de kommer til Kattehuset - de er underernært og dehydrerte, ofte med klumpete pels som må barberes av og noen har kutt, sår og sykdommer.

Vi har veterinærer som kommer innom en gang i uken og steriliserer og steller de sårede kattene. Noen har dessverre også katteaids, FIV, som lett sprer seg når løskatter driver rundt og slåss.

Vis ansvar

De som har kommet til Kattehuset er heldige og har fått et godt katteliv. Mange blir også omplassert.

Vi har omplassert cirka 40 katter i sommer og det er veldig bra, forteller Westergaard. Syv frivillige er innom huset hver dag for å mate, kose, stelle og rydde. Når kattene ankommer blir de plassert i isolat i kjelleren for testing av sykdommer, behandling, øremerking og sterilisering:

Det at folk ikke steriliserer kattene sine er en av årsakene til at vi har så mange boende her. Dessuten er det en god idé å øremerke dem. Halsbånd sklir så lett av. Hvis man finner en øremerket katt er det veldig lett å gjenforene den med sin eier.

Westergaard poengterer også viktigheten av å tenke igjennom nettop ferieavviklingen før man anskaffer seg kjæledyr:

Folk må tenke seg godt om før de går til anskaffelse av dyr. De blir helt avhengige av deg. Det er et ansvar på lik linje med å ta vare på et barn.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.