Mons måtte flytte fra Hovseter

Avliving eller flytting var valget Meklenborg borettslag ga Mons. Heldigvis for Mons ville eier Anne Margrethe Fjermeros ta belastningen å flytte fra leilightene på Hovseter. Alle Foto: Vidar Bakken

Avliving eller flytting var valget Meklenborg borettslag ga Mons. Heldigvis for Mons ville eier Anne Margrethe Fjermeros ta belastningen å flytte fra leilightene på Hovseter. Alle Foto: Vidar Bakken

Mons havnet i rettsapparatet, og enden på visa ble at både katten og eier Anne Margrethe Fjermeros måtte forlate Meklenborg borettslag.

Klikk på bildet for å forstørre.

Yndlingsplassen: Her kan Mons sitte å følge med på hva som skjer i hans område.

Klikk på bildet for å forstørre.

Sammen igjen: Etter ni måneder kunne Mons og matmor flytte sammen igjen.

HOVSETER: – Det som slår meg er hvor rettsløse katter er, sier Fjermeros.

Akerposten har tidligere skrevet om Mons og konflikten med styret i borettslaget Meklenborg på Hovseter. Styret forlangte at Fjermeros skulle kvitte seg med Mons. Hvis ikke ville styret legge hennes andel i borettslaget ut for tvangssalg.

LES OGSÅ: - Mons har rett til å bli boende

Usikkert utfall

– Jeg ble stevnet for retten. Det var usikkert hva utfallet ville bli, selv om jeg hadde en sterk legeerklæring for det å ha dyr. Hvis jeg tapte, risikerte jeg 150.000 kroner i saksomkostninger. Det hadde jeg ikke råd til. Jeg inngikk forlik som endte med at Mons måtte bort eller jeg at måtte flytte med katten. Det er sikkert mange som har opplevd noe liknende, men det er ikke mindre traumatisk for det.

Ville bo der resten av livet

Fjermeros følte at hun ikke hadde noe valg. Hun ville ikke skille seg fra Mons som for tre år siden kom til henne som en bortkommen kattunge.

– Jeg hadde jo kjøpt en livsløpsleilighet i 1. etasje, med kort vei til garasje og tilbud i nærmiljøet. I og med at jeg er noe funksjonshemmet, så var det et perfekt sted, og der ville jeg bo resten av livet. Jeg har bodd på Hovseter i 13 år og i bydelen i 26 år. Barna mine har vokst opp i denne bydelen som jeg har sterk tilknytning til, sier Fjermeros.

LES OGSÅ: - Rørt over støtten til Mons

Yndlingsplassen

Hun ga seg ut på leting etter ny leilighet i bydelen.

– Jeg fant dessverre ikke noe i nærheten som passet. Jeg endte til slutt opp i en leilighet i 1. etasje i en gård på Majorstuen.

Akersposten er på besøk og den første vi ser i stuen er Mons. Han sitter på et teppe i vinduskarmen og skuer utover sitt jaktområde, uten å la seg affisere av journalistbesøk.

– Det er yndlingsplassen hans. Derfra har han full oversikt over hva som skjer på uteområdet. Mons var på Dyrenes hus på Skytterkollen mens jeg så etter leilighet. Det ble et langt opphold på ni måneder, men jeg kan ikke få fullrost nok det arbeidet Dyrebeskyttelsen gjør der ute. Nå har Mons funnet seg til rette som bykatt. Igjen kan han gå ut på balkongen og hoppe ut i det grønne når han selv vil. Jeg vurderte ikke lenger å bli boende på Meklenborg, med det regimet som styrer der. Det var borettslaget «Nei til alt». Jeg likte meg ikke der lenger med det inkompetente styret som regjerte, sier Fjermeros.

Trist å bryte opp

Hun er aktiv politiker og var som arbeiderpartirepresentant i bydelsutvalget i inne i sin fjerde periode. Hun var ved siden av dette leder og medlem av en rekke råd og utvalg.

– Det var trist å bryte opp. Jeg har alltid vært engasjert i bydelen. Jeg er ikke bitter på noen måte, men ser heller på dette som en ny mulighet. Jeg skal oppleve nye ting og få nye venner. Jeg er med i det lokale laget, Vestre Aker Arbeidersamfunn og vil fortsette den politiske virksomheten. Dessuten føler jeg at det veldig hyggelige mennesker i dette nabolaget. Folk stopper opp og klapper Mons og smiler og snakker.

Kunne vunnet

Hun er litt lei seg for er at hennes sak med Mons ikke ble prøvd i rettssystemet.

LES OGSÅ: - Katten Mons kan ende i retten

– En sak som gjelder en utekatt, har aldri vært prøvd. Det er en høyesterettsdom som slår fast at det er lov å ha innekatt, men det er ikke prøvd på utekatt. Nå er det slik at hvis en katt biter, så er det til vesentlig sjenanse for beboere. Det gjør katter rettsløse. Katter kan bite når de blir utsatt for noe de ikke vil, som for eksempel å bli holdt igjen eller løftet på mot sin vilje. De sier fra at dette vil jeg ikke. Slik kan Mons være lik andre katter, sier hun.

– Hadde jeg vært rik, skulle jeg kjørt saken i rettsapparatet. Jeg kunne vunnet, og da ville det dannet presedens, sier Fjermeros.

Og Mons han spisser ørene. Ikke fordi journalisten går. Det skjer nemlig noe interessant der ute. Det er minst en fugl.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.