Gå til sidens hovedinnhold

- Mora di jobber ikke her

258 gjenstander på et område på 30x80 meter. Det var det leder av Hold Norge Rent-kampanjen Dag Endal fant da han bestemte seg for å kartlegge hva det egentlig er som forsøpler.

Haugerud: Da Dag Endal bestemte seg for å finne ut hva vi egentlig kaster fra oss ute i naturen, tok han med seg sønnen sin og en søppelpose.
Endal foretok undersøkelsen på Haugerud, rett bak Haugerud kirke. 258 søppel-gjenstander betyr at det var én gjenstand med søppel per kvadratmeter.

Engangsemballasje

- Det har aldri vært laget tall på hva det er folk kaster fra seg i naturen, forklarer Endal.
Selv om Endal også fant én sokk og én bleie på sin plukkerunde, var det sjokolade- og dropspapir som dominerte forsøplingen. Denne typen søppel utgjorde 43 prosent av gjenstandene Endal fant.
- Ja, det var et stort flertall av emballasje fra småspising.
Endal mener ansvaret for forsøplingen er tredelt. De som eier området har ansvar for å holde det rent og ryddig, forbrukerne et ansvar og de som selger.
- Til syvende og sist er det vi som står med søppelet i hånden som har ansvaret. Men næringslivet må også ta et ansvar. Dette kan de gjøre ved å bruke mindre emballasje på produktene de selger. Hvis vi ikke forebygger, kommer det nok til å bli verre og verre, sier Endal og fortsetter:
- Vi har kommet inn i en ond sirkel, hvor vi tror at noen vil rydde opp etter oss. Dette dreier seg egentlig om en kamp om det offentlige rom. Vi som ikke vil ha det sånn som vi har det nå, må stå på for å få det slik vi vil ha det - rent. Det er klart det er en drittjobb å plukke søppel, men da får vi det som vi vil.

"Min bit av Norge"

Og det er akkurat det Endal håper å oppnå gjennom tilbudet - "Min bit av Norge". De som ønsker å bidra til at det blir renere og ryddigere rundt oss, kan melde seg på via Hold Norge Rent sin webside (www.holdnorgerent.no). Tanken bak tilbudet er at folk skal finne seg et lite område som de sørger for å holde fritt for søppel. Endal har selv sitt eget lille område - rundt blokka der han bor i Haugerud borettslag.
- Det blir triveligere der vi bor. Jeg vil forsøke å skape gode sirkler. Jeg har lagt merke til at når folk ser at jeg rydder, plukker de også opp rundt seg. Dette har en god smitteeffekt, avslutter Endal.

Det er klart det er en drittjobb å plukke søppel, men da får vi det som vi vil.
Dag Endal

Reklame

Husker du disse to idiotene?