*Nettavisen* Nyheter.

Mord og magi på Rampelysfestivalen

Sara Lu Gran Reiertsen (13 år), Marthe Bender Schøyen (14 år) og Hanna E. Juell Tangen (13 år) fra teatergruppa Transformator gleder seg til å spille under Rampelysfestivalen.

Det er duket for en dramatisk aften når Rampelysfestivalen torsdag åpner dørene med selveste Kronprinsessen som hedersgjest.

Klikk på bildet for å forstørre.

HUSKESTUE: Transformator har kastet seg over rytmer og dans i forestillingen «Huske» de selv har laget og koreografert.

Klikk på bildet for å forstørre.

ÅPNER FESTEN: I samarbeid med nysirkusgruppa Vrimmelvinge viser Electro (bildet) åpningsforestillingen «Gutten og Stjerna».

Klikk på bildet for å forstørre.

SIRKUSKLOVNER: Ungdomsgruppa Ampere sørger for sirkus både fredag og lørdag på Black Box Teater.

Klikk på bildet for å forstørre.

STØRST I NORDEN: – Rampelysfestivalen er en av de ytterst få spillestedene som barneskuespillere har i Oslo by. Som Nordens største barne- og ungdomsfestival er den helt unik, sier Tone Minerva Grenness ved Oslo Teatersenter . ALLE FOTO: ROLF ØVRUM CHRISTENSEN

Løkka: Ni dager, 29 forestillinger og 300 aktører. Torsdag klokka 18.30 går startskuddet for Nordens største barne- og ungdomsteaterfestival på Black Box Teater, nemlig Rampelysfestivalen.

– Dette er teaterversjonen av Norway Cup. Barn og unge fortjener en ordentlig og profesjonell ramme for å utvikle og vise fram scenekunst, sier Tone Minerva Grenness ved Oslo Teatersenter, organisasjonen bak festivalen som i år feirer 20-årsjubileum.

Kongelig åpning

– Vi gleder oss noe vanvittig. Ikke minst er vi veldig glade for at H.K.H kronprinsese Mette-Marit skal være tilstede på åpningsforestillingen. I tillegg skal ordfører Fabian Stang og kulturbyråd Torger Ødegaard si noen ord. For oss er det et bevis på at festivalens status er høynet. Nå håper vi at Oslo kommune virkelig ser hvilken perle vi sitter på , sier Grenness.

Daglig leder Ragnhild Sørvig kan fortelle at mye har endret seg siden første rampelysfestival i 1990.

– Jeg startet med tolv unger. I dag har vi et gjennomført profesjonelt opplegg og over 200 barn på scenen. Vi har bygget stein på stein og utviklingen har vært fantastisk. Klart vi er stolte! sier Sørvig.

Hun understreker hvor viktig det er å ta scenekunstbarn på alvor.

– Det gjelder ikke bare idrettens barn. Vi trenger scener like mye som ballbinger.

Derfor er Oslo Teatersenter opptatt av å gi de unge aktørene like vilkår som profesjonelle skuespillere. De har en scene, de har lys, musikk, scenografi, kost, mask, tekniske prøver, generalprøve og premiere.

– Vi sparer ikke på noe, spesielt ikke i år som vi feirer jubileum. Det er utrolig å se hvordan festivalen stadig har vokst seg større takket være Ragnhilds enorme bruk av tid og krefter, roser Grenness.

Enorm interesse

I tillegg til syv teatergrupper fra Oslo Teatersenter, skal også barne- og ungdomsgrupper fra resten av landet stå på scenen under den ni dager lange festivalen.

– Rampelysfestivalen er en av ytterst få spillesteder som barneskuespillere har i Oslo by. Forespørselen er enorm, og hadde vi hatt økonomien til det, kunne vi ha utvidet enda mer, forteller Grenness stolt.

Årets tema for Rampelysfestivalen er magi, eventyr og sirrus. "Den lille prinsen", "Sirkus", "Peer Gynt", "Gutten og Stjerna" og "Mord i kulissene" er bare noen av forestillingene som settes opp på Black Box sine to scener. Nytt av året er at det også vises småforestillinger, dansenumre og sirkus på en scene i vestibylen 30 minutter før hovedforestillingene. Disse er gratis for alle.

Klovner og lirekasser

– Det blir klovner, capoira, ballett, syngende artister, bengalsk folkedans, norsk folkedans og lirekassemenn. Totalt er det over 300 deltakere. Festivalen gjenspeiler også Oslos kulturelle mangfold. Flere av gruppene består av barn med multikulturell herkomst som bringer med seg nye historier og sceniske uttrykk, sier Grenness og understreker at det er viktig å vise fram variasjonen i ung scenekunst.

– Vi ønsker å få fram festivalstemningen og vise bredden i hva scenekunst for barn og unge virkelig er. Det er nemlig en helt annen kvalitet enn skoleteater, sier Grenness.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag