RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Morgenstemning i hovedstaden


Frityrtorsk fra Rimi blir ikke helt det samme. Skipper Kristiansen og skipper Kristoffersen selger godsaker fra skøytene sine fra tirsdag til lørdag. FOTO: ELLEN RØNNING
Frityrtorsk fra Rimi blir ikke helt det samme. Skipper Kristiansen og skipper Kristoffersen selger godsaker fra skøytene sine fra tirsdag til lørdag. FOTO: ELLEN RØNNING
Et par-tre fiskere, to båter, en kråke og et fargerikt knippe landsmenn med sans for god, kortreist mat. Det er Rådhuskaia en morgen i april.

UTSTIKKER 4: Skøyta Thor, med hjemmehavn på Båtstø i Røyken, ligger trygt fortøyd ved Indre Oslofjord Fiskerlags Fiske på skift
brygge. Skipper Kristian Kristiansen startet fisket ved 05.00-tiden denne morgenen, og kassene bugner av torsk og kolje, lyr og sei, og selvsagt reker som er kokt på vei inn til Rådhuskaia.

Fiske på skift

Skipper'n på Thor er travelt opptatt med kundene sine, så Lokalavisen får låne tid av Harald Kristoffersen, skipper på skøyta Helene som hører til på Ulvøya. Helene skal ut fjorden og ta ettermidagsøkta om noen timer.

– Vi har laget oss en slags skiftplan, vi i Indre Oslofjord Fiskerlag, slik at ikke alle kommer inn samtidig med full last, forklarer Harald. – Fra tirsdag til og med lørdag er vi på plass her fra 07.00 om morgenen, og her ligger vi til fangsten er solgt, en gang utpå ettermiddagen. Det er et godt liv, dette, selv om det er fysisk slitsomt, og mye å passe på. Litt tusenkunstner må man være i dette yrket.
Men av og til blir det veldig stille dager.

Istid

Det eneste som kan holde fiskerlagets båter ved kai er ugreie naturkrefter.
 

– Det hender at ordentlig ruskevær gjør oss værfaste. Islagt fjord er nok det som oftest stopper fangsten, sier Harald, og legger til at den ekstremvinteren vi nettopp har lagt bak oss gjorde han til landkrabbe i tre måneder.

– Jeg måtte rett og slett slå i hjel noe av tiden i Thailand, sier Harald, – og det var i grunnen helt o.k !

Frisk fjord

Det er gledelig å høre Harald Kristoffersen fortelle at fjorden vår er særdeles produktiv. Det betyr mye fast fisk som vokser og reproduserer seg i godt tempo.

– Vannmålinger viser at oksygennivået er bra på stadig større dyp. Det betyr en stadig friskere fjord.

Friskt valg

Hovedstadens fiskerlag har 53 medlemmer, hvorav rundt 25 er aktive fiskere i Oslofjorden. Nyvalgt leder for denne gjengen er ingen gammel sjøulk, men en ung student fra Ulvøya, ved navn Helene Kristoffersen. Jepp, hun er Haralds datter, 20 år gammel, vokst opp på fjorden og første kvinnelige leder for laget. Helene studerer ledelse på Blindern og er med på fiske et par ganger i uken.

– Jeg synes jo det var veldig moro at hun ble valgt, sier en stolt far og skipper, før han fortsetter med å fortelle om forberedelsene til festivalen i juni.

Sjømatfestivalen

Sjømatfestivalen arrangeres fra 11. til 13. juni. Dette er stedet for alle som er glad i og vil lære mer om i sjømat – fra fangst til tallerken.

– Jeg håper folk vil komme og la seg inspirere av alt det fantastiske Oslofjorden har å by på. Det blir en flott helg med fantastisk sjømat, mye nytt og nytttig å lære og masse aktiviteter som fremmer Oslo som fjordby.

Skipper Harald Kristoffersen er glad i både byen og fjorden, og vet alt om råvarene han fanger og selger. Han kan for eksempel fortelle at Blanktorsken som fanges i Oslofjorden er like god hele året, fordi den fiskes på så dypt vann at temperaturen er nærmest stabil året rundt. Så bare glem det med måneder med R når det gjelder torsk fra vår fjord!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere