Mørkets makter måtte vike

Spennende historiefortelling mellom reolene på Furuset bibliotek. Og som alltid i eventyrene; Det gode vinner.

FURUSET: Om du ikke tror det så har vårjevndøgn passert i snøkavet. Iranerne markerer samtidig solens komme og feirer sitt nyttår, Noruz.

Mytologi

Forestillingen "Hassany og Diven" er skrevet av Elyas Poorgholam, og han har også hånd om regien.

– Teksten snakker om jorden vår. Om miljøet. Vi skal ha en lys og grønn jord for alle. Barn er mot krig og er for fred og ro, sier forfatteren om sitt stykke.

Oppsetningen er et eventyr basert på folkefortelling og mytologi fra Iran og i naboland som Afghanistan, Aserbajdsjan og Kurdistan.

Budbringerne

Med fortryllende elementer som også du finner igjen i de norske eventyrene, ble dette et forrykende møte mellom mørkets makter og menneskene.

Vårens budbringer, onkel Nårooz, sprer glede, lys og håp. Han blir tatt til fange av det onde og svarte trollet Diven. En mørkets fyrste som sammen med "Mørke Skyer og Kalde Vind" skremmer vettet av de voksne.

Barna representert ved Hassany og venninnen, tar kampen opp. Overvinner all frykt, og med sang, musikk og dans fordriver de mørketidens hersker.

Bilder fra Hassany og Diven

Gleden

Og gleden var stor også inne i bøkenes tempel.

Akkompagnert av levende musikk, inviterte onkel Nårooz alle inn i dansen og feiringen. Riktig så løssluppent en lørdag formiddag på biblioteket.

Det nye året er 1389. Og som den tradisjonelle nyttårsfeiringen er forestillingen spekket med symboler og ritualer.

Med innlevelse og pur spilleglede opphever det multikulturelle ensemblet følelsen av tid og sted. I eventyrets verden er det lov å bli skremt for så å bli varmet av glede, fred og håp.

Ordet Noruz kommer fra gammelpersisk og betyr ny dag/ dagslys, og har fremdeles den samme betydningen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag