*Nettavisen* Nyheter.

Moro med flåte i søledammen

Petter, Petter, Bent, Frode, Jan og Dag forteller at her skal det bli bensinstasjon. Søledammen var vel starten på gravingen til Statoilstasjonen. Foto: Nordstrands Blad

Jeg tror at unger "i gamle dager" hadde mer gøy den gang fritiden ikke var organisert av voksne, eller hva sier dere lesere? Det er heller ikke tvil om at guttene ønsket at skulle være både gutter og jenter i klassen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Statoilstasjonen på hjørnet av Oberst Rodes vei og Lambertseterveien. Foto: Gunnar Pedersen

Artikkelen nedenfor, fra Nordstrands Blad 20. august 1965, la jeg tilside for jeg syntes ikke helt at det var lokalhistorie. Men barns hverdag har kanskje endret seg så meget på 45 år, at det er ved å bli historie at ungene er ute og leker og selv finne på det de vil drive med.

"At gutter ikke mangler ideer, fikk vi visshet for her forleden. Vi kom spaserende over broen på Lambertseter sentrum, da vi ble oppmerksom på en gjeng gutter som alle bar på plankestubber og noe som lignet på korte årer m.m.

At de hadde noe fore og hadde et bestemt mål, det var lett å forstå, og nysgjerrige som vi er av natur, fulgte vi etter dem. Og det bar nedover Lamberseterveien mot kjøpmann Silness og Oberst Rodes vei, og der kom forklaringen.

Etter det voldsomme regnfallet for en tid siden, hadde det dannet seg en anselig søledam i en stor dump tvers over gaten, inne på løkka der.

Der hadde de flittige guttene laget seg et par flåter. Brygge manglet heller ikke, og snart var guttene i ferd med å legge fra og padle utover på flåtene sine.

– Hei gutter, her liker dere dere, ikke sant?

– Jo, - kommer det i kor. Fisker gjør vi også, på lissom.

– Så heldige dere er som har denne store dammen, men den er vel ikke alltid like full av vann som nå?

– Å nei, det er bare når det har regnet godt. Aller finest er den når sneen smelter tidlig på vårparten.

– Men kjære, det er da rart at denne store løkka her ikke blir benyttet til noe annet. At ikke noe gjøres med dette. Pent er det jo ikke med en stor søledam rett ved veikryss og bebyggelser.

– Vi er jo glade så lenge det ikke blir gjort noe her, vi. Men det skal bli bensinstasjon på dette hjørnet med tiden

Det kan forstås. Denne tomten egner seg glimrende.

– Men vi gutta håper at det blir veldig lenge til. - ler Petter 1. og Petter 2.

– Vi har mye moro med denne dammen.

Vi får lov å knipse et bilde av de seks kameratene, og de svarer kvikt på alle våre spørsmål.

Vi får vite at Petter Klemetsrud, Oberst Rodes vei 25, skal opp i 2. klasse på Munkerud skole, og bestevennen Petter Granås og Bent Sæthre, henholdsvis Radarv. 36 og 52, skal opp i 3. klasse felles (gutter og jenter) på Karlsrud skole. Frode Johansen, Radarveien 42, er den eneste i flokken som skal begynne i 1. klasse på Karlsrud skole. Han gleder seg veldig, forstår vi.

Så er det Jan Simonsen, Radarveien 46, som skal opp i 3. klasse c, felles, og Dag Petter Haugen, Radarveien 50, skal opp i 2. klasse felles, begge på Karlsrud skole.

– Altså, de fleste av dere er fra Radarveien og Karlsrud skole.

– Finfin skole, ikke sant?

– Flott altså. Og kjekke lærere.

– Liker dere å gå sammen med jenter da?

– Det er moro det. Mye bedre med felles enn hver for seg, - kommer det i kor. Ingen tvil om at felles er populært.

– Og dere gleder dere til å ta fatt igjen etter den lange skoleferien, gutter?

– Jo da - kommer det fra noen. Andre drar litt på det.

– Dere vil nok like dere bare dere kommer i gang igjen. Har dere noe å fortelle fra ferien deres?

Den ene Petter'n har vært i Flekkefjord. På pensjonat sammen med mor, far og storesøster. Storesøster har reist til Manchester i England. Har tatt jobb som Au Pair for å sette seg bedre inn i sproget. De andre guttene har vært henholdsvis i Danmark, Sogn og Fjordane, Trondheim, Danmark og alle er godt fornøyde med sine opplevelser.

Men barn er barn, og gutter er gutter. Ingen av dem ser ut til å vantrives her hjemme på Lambertseter heller. Alle fem strutter av sunnhet og energi der de fortsetter leken i den for dem så herlige søledammen."

Kilde: Nordstrands Blad 20. august 1965

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag