RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Aleksandra Pestka og landbruks- og matminister Lars Peder Brekk viser fram menyen som åpnet med en syrlig smoothie og endte med en søt Pavlova. Bak ser vi Jacob Ivansson og Ilayda Gunal.
Aleksandra Pestka og landbruks- og matminister Lars Peder Brekk viser fram menyen som åpnet med en syrlig smoothie og endte med en søt Pavlova. Bak ser vi Jacob Ivansson og Ilayda Gunal. Foto: Foto: Johnny Syversen

Mortensrud-elever på smaksreise

Gjør som landbruks- og matminister Lars Peder Brekk, sjetteklassingene fra Mortensrud skole og trendsettere fra London: Inviter venner eller familie til din egen popp opp-restaurant!

MORTENSRUD: – Det er litt skummelt, sier Melek Kilic om å lage smoothie til en statsråd. Hun er trolig verdenshistoriens yngste popp opp-restaurantkokk sammen med sine klassekamerater.

Den syrlige smoothien var apetittvekker under smaksreisen.

– Jeg har mikset sammen blant annet eplejuice, yoghurt og bær i en blender. Også har vi pynta med lime, forteller Hina Safdar.

Trendy

I London er popp opp-restauranter en het trend for tiden, restauranter som dukker opp på uante steder for så å forsvinne igjen like plutselig som de kom. Felles for dem alle er at de har et bestemt tema.

Det var også tilfelle da sjetteklassinger fra Mortensrud skole bød statsråd Brekk og parallellklassen sin på en femretters middag på Arkitektmuseet i Oslo. De fem rettene representerte hver av de fem grunnsmakene.

Bitter smak

Neste smak ut var bitter. Daniel Le Minh fikk smertelig erfare at det ikke er bare-bare å være kokk: Med plastret finger skar han opp grapefrukt i båter.

– Jeg skar meg i stad, mens jeg skar vekk skallet, forteller han.

Grapefruktbåtene ble brukt i en fruktsalat. Le Minh hadde aldri smakt grapefrukt før, men har nå både lært seg å like den bitre frukten og å holde fingrene unna fruktkniven.

Verdensnyhet

Selv om Oslo henger etter byer som London og Paris, er dette trolig aller første gang det er blitt laget popp opp-restaurant av og for barn. Dette var starten på «smakens uke», en uke hvor over 300 skoler hadde smak på timeplanen.

Abdulkadir Osman er ikke i tvil om hva slags grunnsmak han er med på å lage i stand: Salt. Han har aldri vært med på noe lignende og håper miniknekkebrød med byggrynsshot slår an hos ministeren.

Smakens uke er mer enn en hyggelig og smaksrik opplevelse for statsråd Brekk.


– Dette gir kjempeviktig kunnskap til elevene. Når jeg ser hvor engasjerte de er her på kjøkkenet, så har vi truffet innertieren, sier matministeren, som selv måtte ta i et tak på kjøkkenet hjemme da han var like gammel. Det oppfordrer han også popp opp-kokkene til å gjøre.

Brekk er glad for at det ser ut til at skolekjøkkenet, eller mat og helse som faget heter nå, igjen blir prioritert rundt om i landet.

– Barn skal ikke tegne mat, de må få være med å lage den, sier han.

Kritiserte bransjen

Matminister Brekk benyttet også muligheten til å sparke litt mot restaurantbransjen.

– Barnemenyene rundt omkring er altfor enkle. Jeg vil at alle restauranter skal lage variert og smaksrik mat også til de unge, sa han.

Da barna selv fikk regjere på kjøkkenet ble det i alle fall variert. Og hovedretten var det mange som gledet seg til: Biff.

– De stekes i smør og skal være skikkelig brune før man snur dem, forklarer Shqiponje Haziraj.

40 av skolene som deltok fikk besøk av smakskonsulenter i hvite frakker som guidet elevene gjennom ulike smaker. Håpet var at elevene skal synes mat er enda mer gøy etterpå.

Prosjektet har i alle fall hatt den ønskede effekten på Melek Kilic.

– Dette er utrolig gøy. Jeg er veldig glad vi har fått lov å være med, sier hun. Nå skal hun hjem og diske opp for foreldrene.

Avslutningen på ethvert herremåltid skal være søt. Melek får med seg et godt tips av dessertmester Raziye Aydin på veien:

– Man må vente med å ha i eggekrem og bær i marengsen til like før den skal serveres, ellers blir alt bløtt.

 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere