RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Liza Tsjuprova (7) er en av mange som får muligheten til, og gleden av, å være liksompilot for en dag i det pensjonerte Tupolev-flyet.
Liza Tsjuprova (7) er en av mange som får muligheten til, og gleden av, å være liksompilot for en dag i det pensjonerte Tupolev-flyet.

Moskva for kidsa

"I hope the Russians love their children too," sang Sting en gang. Gjett om de gjør.

En liten pike gjør store øyne. I folkeparken VVTs er arvegodset fra Sovjet-tida blitt morosaker, og Liza Tsjuprova (7) har lagt sin elsk på det pensjonerte Tupolev-flyet. Med et fast grep om roret er hun i ferd med å realisere juniordrømmen framfor noen: Å få prøve seg som pilot for en dag.
Det var gøy å sitte i cockpit'en! lyder rapporten idet hun går inn for landing hos mamma Jelena og pappa Vladislav Tsjuprov.
Jentungen var her med bestemor nylig, supplerer bakkemannskapene.
Vi hadde lyst til å være med, vi òg. Det er et bra sted å se seg om, og et bra sted å ta middagen.

Historisk hitliste

Det allrussiske utstillingssenteret, som det blir i oversettelse, ligger nord i Moskva. Ikke la deg lure av at t-banestasjonen heter VDNKh. På folkemunne gjør området som sådan også det. Det var nemlig navnet da det ble åpnet for publikum i 1939.
Originalt var ideen å briske seg med Sovjet-systemets fortreffeligheter. Gågater i paradeklassen borget for et "best of"-innblikk i stalinistisk vitenskap og teknologi, innen alt fra jordbruk til romfart. På 50- og 60-tallet ble konseptet utvidet med enda flere paviljonger og praktverk, slik at det etter hvert la beslag på to kvadratkilometer.
Relanseringen i 1992 førte med seg det private næringsliv. Resultatet er en salig og unik miks av fordums pomp og oppdatert forbrukskultur. Det skader heller ikke at andre attraksjoner ligger i umiddelbar nærhet, eksempelvis Ostankino-fjernsynstårnet med sitt dreiende utsiktspunkt.

Rock'n'roll

Diskoen slår. Strobelys i alskens kulører blender. Og som om ikke det var stimuli nok, må du stadig sno deg for å unnslippe fiendtlig aktivitet. Nei, det er ikke swingcruise på danskebåten. Det er "business as usual" i Roll Hall, et stykke sørover i byen. Mens de mer sensibelt anlagte nøyer seg med rulleskøyter og automatspill, går spenningsjegere i alle aldre berserk i Q-zar-rommet. Ja, for det er ikke fritt for at en og annen familiefar er sluppet løs med laserbørse og jukseammo.
Det er tillatt for voksne, bekrefter Ajsyby Magadejeva (20) med en overbærende lattersalve. Hun har bijobben sin i senteret som fungerer dels som shoppingkvarter, dels underholdningsmaskin for ikke å glemme dels skytebane og krigssone.
Hit kommer vennegjenger og folk som feirer bursdag. Hit kommer du for å treffe og bli kjent med mennesker. Det er kjempepopulært, hevder Asjyby på vegne av arbeidsgiveren.

Prinsesse-ballett

Norske Arild Klingsheim er bofast hos broderfolket i øst. Selv om han kjenner til mer barnevennlige metropoler, har han flere Moskva-anbefalinger i ermet.
Det finnes en stor dyrepark hvor dyrene ikke ser ut til å ha det altfor ille. Dessuten finnes det to permanente sirkus av høy kvalitet, sier han, og går videre god for Gorkij-parkens fasiliteter. Det hører med at vi befinner oss i en av Europas desiderte kunst- og kulturhovedsteder. Det bør en benytte seg av, ifølge Klingsheim, som blant annet slår et slag for matinéforestillingene på Stanislavskij-teateret.
"Svanesjøen", "Nøtteknekkeren" og "Askepott" er balletter barn vet å sette pris på, iallfall hvis de som vår datter er opptatt av prinsesser. Et annet tips er de mange museene. Hvis foreldrene er flinke til å fortelle historier rundt verkene, kan det bli en fin opplevelse for de yngste.

Digert dansegulv

Hva med de som er litt eldre? Det spørs om vi ikke skal tilbake til VVTs. Idet sola er i ferd med å ta kveld over den famøse forgylte fontenen, eksploderer inngangsområdet i rytmer og bevegelse. Anledningen er fadderuke ved naboinstitusjonen Det statlige russiske sosiale universitet. Polina Ypitis (18) leser pr-fag. En rask prat avdekker talent for gladmeldinger.
Det er så digert her. Enten kan du spise, bare slappe av eller sjekke utstillingene. For tida er det bokmesse, reklamerer hun.

Ikke før har hun gjort det, før studentpolitikken griper ordet og pa-anlegget.
Slutt å røyke! Dere ødelegger lufta for alle oss andre! lyder budskapet fra podiet et tegn på at storebror, eller i dette tilfellet storesøster, fortsatt har en viss oversikt.
Galina Kamalova (20) ler.
Her finner du det meste, konkluderer hun.
Og så danser hun inn i Moskva-natten, arm i arm med pr-Polina.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere