RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mot full barnehagedekning?

Etter hovedopptaket er det 343 barn som står uten barne- hageplass i Ullern bydel. - En håpløs situasjon, sier mamma Elisabeth Wilmann.

Furulund: Resultatet er at mange foreldre ikke kommer seg ut i jobb etter endt fødselspermisjon. En av de som kjenner på frustrasjonen er Elisabeth Wilmann. Hun er klar for å gå ut i arbeid, men har ikke noe dagtilbud til datteren som snart er ett år. De står som nummer 45 på venteliste for plass i kommunal barnehage. Resultatet kan bli at hun må si fra til arbeidsgiver at hun ikke kan komme tilbake før datteren har et sted å være.
- Jeg tror ikke bydelsadministrasjon og politikere klarer å ta inn over seg hvor fortvilende denne situasjonen faktisk er, sier hun.

Tas ikke på alvor

Wilmann føler seg lurt.
- Nå har vi i mange år hørt fra høyt politisk hold at det satses fullt på barnehager, men i løpet av de åtte årene jeg har hatt barn i barnehagen kan jeg ikke si jeg har merket noe til dette. Det er like vanskelig i dag som den gang, sier hun.
Så langt ned på ventelisten er sannsynligheten liten for å få plass denne runden.
- Da jeg snakket med bydelen, fikk jeg beskjed om at det ikke var noen sjanse for å få plass.
- Jeg har jo aldri vunnet i kakelotteri, så hvorfor skulle jeg vinne en plass i barnehage, smiler hun oppgitt.
Hun opplever ikke å bli tatt på alvor.
- Jeg møter liten forståelse for hvor vanskelig dette faktisk er. Bydelen sier de har etablert mange barnehager, men når det i tillegg etableres en makspris, vil det bli aktuelt for flere å ha barn i barnehage. Det er sikkert opparbeidet flere plasser, men ikke tatt høyde for flere barn, fortviler hun.

Værst for de minste

Per i dag er både de kommunale og private barnehagene i bydelen med på det samlede opptaket. Det betyr at de som ikke får plass gjennom bydelen heller ikke har mulighet til å få plass i private barnehager, da disse plassene også fordeles gjennom det kommunale opptaket.
Alternativet er familiebarnehager og dagmamma.
- Med så mange på venteliste sier det seg selv at dette markedet blir støvsuget for plasser.
De fleste familiebarnehagene ønsker barn over to år og de aller minste er mindre attraktive.

- Si det som det er

Wilmann etterlyser at noen holder de løftene som har blitt gitt og hun mener det skal kunne være mulig å gå tilbake på jobb og være komfortabel, uten å måtte ty til utallige nødløsninger.
- Dette er på mange måter et kvinnespørsmål. I dag er det slik at mange kvinner vil ut i jobb når den lønnede permisjonen er over. Dette er jo et spørsmål om å kunne overleve på en lønn eller ikke. For meg er det ikke noe alternativ å ikke gå ut i jobb.
- Som foreldre tenker man jo at det satset fullt ut over alt, men så viser det seg at det ikke har skjedd noen ting når det kommer til stykke. Hvis man ikke klarer gi full barnehagedekning, er det faktisk bedre å sier det rett ut, mener Wilmann.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere