Gå til sidens hovedinnhold

Møt Zofies mødre

De sluker tegneserier til frokost og kjøper sjokolade når ting går i stå. Møt damene bak tegneseriesuksessen Zofies verden, som i år ble valgt til å lage julekalenderen på Oslo S.

STORGATA: Det er travelt på kontoret for Norunn Blickfeldt Schjerven og Grethe Nestor. Tegneseriestriper som er montert på store plakater skjæres ut, og bøker i fleng skal signeres og kysses med stempel.

Vi har et eget kjennemerke, sier Norunn og legger igjen spor i en samlebok hun nettopp har signert.

Se her, sier hun og viser fram stempelet sitt.

Vi har tatt avtrykk av leppene våre, så nå får alle som får bok fra oss, med seg kyssene våres på kjøpet, forteller de to 40-åringene. Det er nok ganske mange Zofiebøker som havner under juletreet i år, i hvert fall hvis man ser på den økende populæriteten for tegneserien.

1 - 24 desember

Så populære er de nemlig, at de sammen med fire andre kunstnere fikk forespørsel fra Rom for kunst, om å lage julekalender på Oslo S i år.

Det var veldig gøy å bli spurt, og ikke minst valgt, sier Norunn, som har gjort nordstrandsfrue av seg.

For noen år siden flyttet hun og ektemannen inn i hans gamle barndomshjem.

Tilbake til julekalenderen. Den består av striper på veggene på Oslo Sentralstasjon og Trondheim S, hvor Zofies verden vil få en gjesteopptreden. Det blir videovisning av striper inne på begge stasjonene, performance på stasjonene (alvorlige menn i dress forbereder til jul), samt resirkulerte striper i Dagbladet og på dagbladet.no, hvor kjente personer lager nye tekster til Zofies-striper.

Vi har lagd 24 ulike resirkulerte striper, og fant ut at vi ville spørre profilerte mennesker, om de kunne tenke seg å bidra med tekst til tegningene, sier skaperne bak Zofies verden.

Det er en salig blanding av artister, komikere og politikere. Vi ville ha med de personene vi liker, sier Grethe.

Den resirkulerte versjonen av tegneserien vil vises daglig i Dagbladet, på dagbladet.no, og på romforkunst.no/julekalender, sammen med Zofies verdens egen stripe. Hensikten med kalenderen er å gi juletravle reisende og besøkende et pusterom til humor og refleksjon.

Zofie blir født

I tillegg til å ha vært opptatt med å utforme julekalenderen, lager Norunn og Grethe i dag syv striper i uka, som de leverer til Dagbladet. Kamille og Pondus-lesere får også gleden av å lese tegnserien.

Det er skikkelig allright å samarbeide med Dagbladet, de har vært med oss hele veien, sier Grethe.

Hun forteller at det hele startet med at hun hadde en gjestestripe i Dagbladet i 2001.

Det ble godt mottatt, og etter hvert ble jeg spurt om jeg ville lage mer. Selvfølgelig svarte jeg ja, sier hun.

Da jeg senere fikk spørsmål om jeg hadde flere forslag til serier, løy jeg og svarte ja, røper hun. Og det var på den måten at Grethe og Norunn, som hadde vært ute av livet hennes en stund, ble gjenforent.

Vi gikk på Westerdahls (reklameskole red.anm.) sammen. Der løste vi alt med humor.

De jobbet bra sammen i studietiden og har på ingen måte gjort gamle minner til slett spill.

Det er ikke lett å finne en man jobber så godt sammen med. Jeg føler meg heldig, sier Grethe. Da hun tok kontakt med jobbpartneren etter flere års atskillelse, for å spørre om hun kunne tenke seg å jobbe med henne, var det ikke et nei i Norunns munn. Og sånn var det at de sammen ga liv til tøffe og frekke Zofie.

I 2006 hadde damene en gjesteserie som egentlig var ment å bare vare i to måneder, men siden serien ble så populær, fikk de fast søndagsstripe høsten -07.

Tilbakemeldingen fra kontakten vår i Dagbladet var at han sa han ikke skjønte det helt, men han digga det. Han var fan fra dag en, forteller Grethe. Han er visst ikke den eneste som har gitt den type respons.

Mange vi møter sier at de ikke helt forstod poenget i Zofies verden først, men at de etter hvert skjønte mer, og nå liker de serien veldig godt, sier de to.

To må man være

En av oss kunne ikke lagd Zofie, begge må gjøre det, sier Grethe.

De forteller at de er både forskjellige og like som personer.

Vi har den samme humoren og er samkjørte, sier Grethe.

De synes det er bra å være to om jobben når nye Zofie påfunn vekkes til live.

Det varierer hvor lett ting kommer, men det er alltid en som drar den andre med seg. Det er kjekt å kunne korrigere hverandre, man kan bli litt blind. Også er det mer skummelt å lage striper på egen hånd! sier de.

Gjenkjennelse

De tar utgangspunkt i gamle tegneserier, hovedsaklig actionrelaterte, fra 60- tallet.

Temaer som går igjen er ofte klisjéer. De snur og vender på ting, "vrir på dem", som de sier.

Vi blir påvirka av det som skjer rundt oss, for eksempel ved å lese nettaviser.

Tospannet lager helt nye humorstriper av ganske alvorlige tegninger.

Det er en møysommelig prosess. Faktisk en større prosess enn å tegne fra scratch, forteller mødrene til Zofie.

De håndkopierer, scanner, lager layout, legger på ny tekst, justerer bildene, printer ut, håndkopierer og scanner inn igjen, før stripene sendes ut til evigheten. Phuu, ikke rart de unner seg litt shopping innimellom.

Vi må ut å kjøpe litt godteri av og til, hvis vi er leie eller tankene stopper opp, sier Norunn.

Kul dame

Selv om tegneserien lyder navnet Zofies verden, er det ikke nødvendigvis fokus på Zofie i hver stripe.

Hun er absolutt en hovedperson, som er mer eller mindre med, forteller Norunn.

Zofie beskrives som en tøff dame, som gjør og sier ting som andre holder inne.

Hun kan være slem og ganske hard, og drar den kanskje litt lenger enn de fleste andre.

Foreløpig har ikke Norunn og Grethe blitt nevneverdig rike av å produsere artige monologer og dialoger som ikke alle forstår seg helt på, men så er det heller ikke det som er drivkraften, beretter de.

Det er tilfredsstillende at andre liker det vi lager, og at folk ler. Vi synes det er kult å oppdage at det er andre som har lik humor som oss, sier de tohodetenkende humoristene, før de trekker seg ned mot gulvet blant gamle pocketbøker og tegneserier de har funnet rundt omkring på antikvariater og bruktmarked.

Reklame

Black weekend: Salgene fortsetter - Her får du oversikten du trenger