Gå til sidens hovedinnhold

Motbakkeløp i medvind

Tirsdag kveld inviterte motbakkeløp-entusiast Christian Prestegård til årets første trening i Tryvann Opp løypa. - Det ligger i den norske sjela å løpe i fjellene, sier han.

Motbakkeløp er som navnet tilsier. Man skal løpe oppover. Målet ligger alltid høyere enn starten, og veien opp er bra kondisjonsstrening. De siste årene har interessen for denne type løping økt kraftig, og Christian Prestegård er overbegeistret.

- Det er mer enn en idrett. Det ligger i hjerterota til det norske folk å komme seg opp på fjelltopper, sier han.

Folk har alltid løpt i fjellene, og det har naturlig nok vært veldig populært på Vestlandet. Folk løp opp og lurte på hvor fort andre hadde løpt opp samme løypa, og idretten var i startgropa. I 2002 var det 5 løp nasjonalt, mens i fjor var det utrolige 55 motbakkeløp i landet.

- Ingen bedre topp enn Tryvann

Det som motiverer folk i følge Prestegård er kombinasjonen av bra trening og den flotte utsikten mange motbakkeløp tilbyr. Han forklarer at kroppen er mindre utsatt for skader ved å løpe oppover, og at man trener kondisjon mye raskere enn ved flat løping.

- Motbakkeløping gir maksimal trening på kort tid, med små sjanser for skader, sier han.

Prestegård er gründer for Tryvann Opp-løpet, og har alltid vært glad i å løpe i fjellene. I Oslo er det ute tvil Tryvann som er favorittplassen å løpe.

- Vi løper oppover samtidig som vi nyter utsikten over Oslo, smiler han.

I medvind

På årets første trening var det om lag 16 løpere som deltok, og alle virket fornøyde etter oppvarmingen. Prestegård er veldig opptatt av at motbakkeløping er noe alle kan gjøre. Han sier at treningen er god, og at løperne velger et eget tempo å løpe i.

- Under konkurranser løper trimmerne opp først, og heier frem deltakerne i løpet. Det skaper en flott stemning på toppen, sier 53-åringen.

Han har et ønske om å løfte motbakkeløping til å bli noe enda større. Noe som alle vil holde på med. Han forklarer at media og sponsorer virkelig har fått øynene opp for idretten og folkefarsotten, og at den eneste veien er opp. Bokstavelig talt.

- Det hele handler om mennesker mot en topp. Man får god trening mens man løper oppover og det er noe spesielt med å være på en fjelltopp med utsikten og klarsynet man får, sier han.

Folket til fjellet!

Drømmen hans er å få flere folk opp på fjelltoppene, og forståelse for at motbakketerrenget kan brukes for å holde kroppen i form. Det er noe han har brent for hele livet, men han sier at menneskekroppen er skapt for å bevege seg i naturen, og det vil han få ut til folket.

- Motbakkeløping er allerede et samlingssted for kondisjonsidrettsutøvere, men jeg vil at det skal bli et samlingssted for alle, sier Prestegård.

Han forklarer videre at mange bedrifter bruker motbakkeløp som en team-buildingsøvelse, og at det er veldig samlende å gjøre noe sånt sammen.

- Det er noe stort over å komme til toppen, sier han.

- Norge har blitt et fyrtårn

På grunn av de spektakulære fjelltoppene vi har her i landet, har Norge fått mye oppmerksomhet fra utlandet på grunn av motbakkeløpingen.

Den største utfordringen idretten står ovenfor er nok å få folk til å bli med i en gruppe i stedet for å løpe alene. Prestegård sier han møtte mange under årets første trening som foretrakk å løpe alene, men han er ikke bekymret.

- Det er mange som vil løpe alene, men det er ikke farlig å løpe i en gruppe, sier han.

Selv om motbakkeløping har fått mye oppmerksomhet fra inn- og utland, er Prestegård sikker på at dette bare er begynnelsen. Selv er han fast bestemt på å holde på med dette hele livet.

- Jeg skal løpe motbakkeløp til jeg dør, avslutter han.

Hovedløpet Tryvann Opp er i år 23. august, men det er gratis trening for alle hver tirsdag kl 18.30, og Prestegård oppfordrer alle til å komme å prøve.

Reklame

Nå er det tilbud på de populære julepysjene