Mote-nei til pels

 

 

– Det har aldri vært, og kommer aldri å bli, vakkert å pynte seg med andres lidelse, sier designer Kjell «Baron von Bulldog» Nordström fra Frogner. Sammen med blant andre Fam Irvoll, går han hardt ut mot pelsmote.

Klikk på bildet for å forstørre.

Frogner-designeren Fam Irvoll (t.h) er blant de mange kjente moteprofilene som tar sterk avstand fra pels i moteindustrien. «Mote mot Pels» har engasjert veldig i bransjen. Her fra Oslo Fashion Week i august i år. Foto: Arkivfoto

FROGNER/OSLO: – Med Mote mot Pels ønsker vi å sende en klar beskjed om at en betydelig del av norsk motebransje tar avstand fra pels, enten det er under uverdige forhold på pelsfarmen, på kleshengeren, catwalken, kjendisfesten eller i motebladet. Vi tror at en egen, ren faggruppe mot pels fra motebransjen kan sende et viktig budskap til publikum, presse og politikere om at «pels» og «mote» ikke går hånd i hånd, sier motejournalist og redaktør Hilde Marstrander.

Stadig flere mot pels

Sammen med blant andre stylist og designer Kjell ”Baron von Bulldog” Nordström og en rekke andre kjente moteprofiler, ønsker hun å ta avstand fra pelsbruk i moteindustrien. Det var nettopp Marstrander og Nordström som tok initiativ til fakkeltoget nylig. Hun mener det er mange i motebransjen som har innsett at pels ikke har noe å gjøre i dagens motebilde.

– Jeg har vært engasjert i pelssaken i mange år. Det begynte i tenårene, og jeg har alltid interessert i dette. Da jeg ble moteredaktør i Elle i 1996, innflørte vi pelsforbud og tok avstand fra pels, sier Marstrander, som understreker at de har større påvirkningskraft nå når mange står sammen.

Mote mot pels

«Mote mot Pels» kaller de aksjonen som også har med designer Fam Irvoll fra Frogner på laget.

– Det har vært en super respons på kampanjen! Personlig har jeg vært på NOAHs demonstrasjoner mot pels siden jeg var 14 år, så motstand mot å plage dyr for mote er helt grunnleggende. At vi kan bidra til bevissthet innenfor egen bransje er utrolig viktig for meg. Jeg forstår ikke dem som ikke bryr seg, men at de er i mindretall er helt klart, sier designer Fam Irvoll.

– Ideen til Mote mot Pels kom da vi gikk i NOAHs fakkeltog mot Pels. Av over 4000 mennesker i Oslo, var vi bare en håndfull fra den bransjen som faktisk er ansvarlig for at pelsen når publikum. Det ville vi endre på! Det har aldri vært, og kommer aldri å bli, vakkert å pynte seg med andres lidelse. Og bruk av ekte pels er dessverre synonymt med lidelse og dyreplageri, sier Kjell Nordström.

I løpet av et par uker har over 200 aktører fra norsk motebransje skrevet seg på - designere, stylister, fotografer, modeller og moteskribenter. Blant de signerende er flere moteredaktører – blant annet i Elle, KK, Cosmopolitan, Det Nye og Hjemmet. Hele teamet bak Oslo Fashion Week har også skrevet sine navn på Mote mot Pels, og tar en historisk avgjørelse i forbindelse med lanseringen:

OFWblir pelsfrie

– Oslo Fashion Week velger nå å innføre en tydelig pelsfri policy, og pels fra dyr som tas livet av hovedsaklig for pelsens skyld skal derfor ikke ses på visninger på vår arena. Vi i OFW har lengre tid vurdert å gå offisielt ut med et slikt standpunkt og velger å ta skrittet fullt ut i forbindelse med lanseringen av initiativet Mote mot Pels. Innenfor moteverdenen er det mange som er engasjert i etiske spørsmål, både relatert til mennesker og dyr. Vårt pelsfrie standpunkt er del av en utvikling hvor vi vil sette stadig større fokus på etikken i moten, sier daglig leder i OFW, Pål Vasbotten.

– Det har vært et veldig naturlig valg for oss, da vi ikke ønsker at OFW skal fremstå som en arena hvor man kan promotere produkter basert på en behandling av dyr som er forbudt av dyrevernhensyn i flere land, sier Vasbotten.

Kjente navn på listen

Andre kjente navn på listen inkluderer Morten Qvale, Daniel Sørensen, Leila Hafzi, Knut Bry, Linda Sande, Linn Renée Blegeberg, Marcel Lelienhof, Margrethe Gilboe, Peter Løchstøer, Pål Laukli, Thomas Ryen, Tina Haagensen, Viktoria Winge, Charlotte Thorstvedt, Birger Løkeng, Ingeborg Heldal, Mette Møller, Rune Stokmo, Sandra Jensen og Silvany Bricen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.