*Nettavisen* Nyheter.

Møtt av misfornøyde aktivister

De ansatte ved Statoil Hydro på Vækerø møtte Greenpeace-aktivister mandag. Foto: Greenpeace

De ansatte ved Statoils kontor på Vækerø møtte mandag på Greenpeace-aktivister som viste misnøye med bedriften.

VÆKERØ: Et tjuetalls Greenpeace-aktivister med en 40-fots informasjonscontainer og informasjonsfoldere om Statoils tjæresandsatsing i Canada var det første som møtte Statoils ansatte på Vækerø i Oslo da de kommer på jobb mandag.

- Så lenge Statoil selv ikke gir full informasjon om miljøproblemene ved tjæresandutvinning til verken eiere, ansatte eller det norske folk, er vi nødt til å gjøre jobben, sier Martin Norman i Greenpeace.

Informasjonskampanjen til greenpeace skal fortsette frem til Statoils generalforsamling 19. mai, hvor tjæresandsatsingen skal opp til votering, opplyser Greenpeace.

- Store klimagassutslipp

"Statoils kjøp av tjæresandfelter i Canada våren 2007 skapte store overskrifter og intern uro i selskapet. Statoil har senere gitt inntrykk av at selskapet har "valgt" en "ny" og "mer miljøvennlig" metode for utvinning av olje fra tjæresand, og at CO2-fangst og lagring vil løse utslippsproblemene knyttet til tjæresandutvinning, skriver organisasjonen på sine nettsider.

- Dette stemmer dessverre ikke, mener Greenpeace.

- Statoils planer for utvinning av olje fra tjæresand skiller seg lite fra andre selskaper med samme type tjæresandreserver, og vil medføre svært store klimagassutslipp. Tjæresandsatsingen svekker også Canadas klimapolitikk i forkant av det viktige klimamøtet i København til høsten, sier Norman.

- Når Statoil først skal lære seg noe nytt, bør de bruke sin innovasjonskraft på bedre prosjekter enn å koke skitten olje ut av canadisk tjæresand med verdifull naturgass, sier Martin Norman.

- Minst like godt

- Vår investering i Canada er i tråd med vår strategi for vår internasjonale vekst. Vi, som et ansvarlig selskap, vil gjøre dette minst like godt i forhold til miljøet, som de andre aktørene, sier informasjonsdirektør i Statoil Hydro, Ole Morten Aanestad til Akersposten.no.

- Dette er en stor ressurs og utvinningen har pågått i flere tiår, sier han.

Snart generalforsamling

På Statoils generalforsamling 19. mai kan både Staten og andre aksjonærer i Statoil stemme over tjæresandsatsingens framtid, se Generalforsamlingens agendapunkt 12.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.