RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mørkt midtpunkt

Mørke bord tar over i stua. Men hold deg til de beisede variantene, om du vil ha hvit samvittighet.

Mørkt treverk er blitt veldig populært. Vi tar etter den mer kontinentale stilen, forteller Bjørg Owren, administrerende direktør ved Informasjonskontoret for farge og interiør (Ifi).

Mørke trebord kommer i utallige former, farger og materialer. I den ytterste delen av skalaen finner man wengé, som er nesten helt sort. Det finnes bare en hake ved denne tresorten: Wengé er regnet som truet regnskogstømmer fra Sentral-Afrika.

Vi registrerer at wengé dukker opp i møbler, og anbefaler folk å unngå dette treslaget. Velg heller et av de andre treslagene som i beiset tilstand kan minne om wengé, råder Nils Hermann Ranum, kampanjeansvarlig i Regnskogfondet.

Ranum advarer også mot det truede treslaget zebrano, som med sine årringer gir en nærmest sebrastripet effekt.

Du kan selv beise møblene dine mørke, påpeker Bjørg Owren.

Mye av det mørke treverket som tilbys i dag er faktisk lyse materialer som blir beiset mørke.

Massiv eller finér

Men ikke alle ønsker å ha mørke bord i sine stuer. Kremfargede varianter er en annen trend, opplyser Per-Ivar Ekeberg, markedssjef i Bohus. Han nevner såpevasket eik med kalket utseende som eksempel.

Sentrale stikkord er miks av mønstre og strukturer, enkle former på møblene og retroinspirasjon, tilføyer Anne Marit Skandfer, informasjonskonsulent i Ikea Norge.

Større kontraster er viktig. Sort og hvitt, ulike materialer, gammelt og nytt, utdyper hun.

Hvorvidt du skal velge en bordplate av massivt tre eller av finér, er et spørsmål om pris og holdbarhet. Fordelen med en massiv bordplate er at den kan slipes ned utallige ganger og framstå som ny igjen, etter at barna har satt sine avtrykk med tusjfarger, limstifter og fingermaling. Alminnelige bordplater av finér tåler stort sett ikke sliping.

Fest ved spisebordet

Hjemmets samlingspunkt skal også helst ha plass til mange personer.

Spisestuen er borte. Nå er det åpne løsninger der spisestue og kjøkken går i ett. Det er store bord som gjelder, poengterer Bjørg Owren. Hun mener det sterke fokuset på mat er en medvirkende årsak.

Nå møtes folk rundt spisebordet, og ikke i en sofasalong. Det er slutt på kaffeselskap i sofaen, som er blitt et møbel man kryper oppi for å se på TV. Du er mer aktiv når du sitter foroverlent ved et slikt bord, enn når du synker ned i sofa. Spisebordet innbyr til dialog, utdyper Owren.

Vi blir sittende ved spisebordet festen ut, i stedet for å flytte over i sofaen etter maten, tilføyer Knut Skoe, informasjonssjef i Møbelrådet.

Han trekker fram spisestolen Epsilon fra produsenten Sandvik som eksempel. Stolen er laget for lange middager, og regulerbar ved hjelp av en gasslift skjult under setet som aktiviseres ved å trykke inn en liten knapp på siden.

Bohus snakker dessuten om "sosiale" bord. Eksempel på et slikt er et kvadratisk bord, der man får plass til åtte personer rundt bordet, og som måler 110 centimeter, mot standard på 75-80 centimeter.

Møbelkjeden har også bord som kan trekkes ut slik at de kan bli ekstremt lange, med plass til 14-16 personer.

Bare synd at man ikke kan si som i eventyret: Bord, dekk deg!Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere