RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

MS Innvik kaster loss


Fredag forlater Ms Innvik Langkaia og nærmeste nabo Operaen. – Det er ikke med lett hjerte vi drar, sier daglig leder Jarl Solberg. Innvik skal nå til Drøbak. FOTO: ELLEN RØNNING
Fredag forlater Ms Innvik Langkaia og nærmeste nabo Operaen. – Det er ikke med lett hjerte vi drar, sier daglig leder Jarl Solberg. Innvik skal nå til Drøbak. FOTO: ELLEN RØNNING
Gratisfest på kaia med masse artister markerer fredag slutten på ni fantastiske år med teaterbåten Innvik i Bjørvika. Trist, vemodig, for jævlig, kanskje – men på ingen måte et avsluttet kapittel!

BJØRVIKA: Det er altså ni år siden Jarl Solberg, daglig leder for Ms Innvik og Nordic Black Theatre, og hans folk seilte den ombygde bilfergen fra Vestlandet til Bjørvika.

LES OGSÅ: MS Innvik er solgt

Allerede den gang var kulturbåten kondemnert, så dette er gjenbruk av beste merke.

Drøbak neste

– Og nå er hun på snart på vei til neste gjenbruksoppdrag. 5. november taues Innvik i retning Drøbak, hvor hun skal fortsette livet som kulturbåt til våren, dog i litt mer beskjedne former enn her i Bjørvika. Det er jo nettopp de store begrensningene i bruken av Innvik som gjorde at vi besluttet at nok var nok, sier Jarl Solberg

Ms Innvik har til nå huset kafé, bed & breakfast og scene.

Teaterstiftelsen Nordic Black Theatre, som blant annet produserer egne forestillinger, har barne- og ungdomsteatergrupper og samarbeider bredt med kunstnere fra mange felt, eide båten, som ble lagt ut for salg på Finn.no (!) i sommer.

– Jeg innser at Innviks dager i Bjørvika er talte, men avviklingen kunne vært mer elegant. Vi har hatt ni kjempehyggelige år ved kaia her, og alle involverte har lagt godviljen til. Inntil vi altså ble pålagt å stenge dørene på timen fredag før pinse, sier Solberg.

Kort fortalt dreide det seg om at driften av Innvik plutselig skulle passe inn i et generelt regelverk. Det resulterte i at lugarene ble stengt og antall publikumsplasser i teatersalen halvert. Pålagt oppgradering av skuta for å få fortsette som før var altfor dyrt for eierne, Nordic Black Theatre.

Nye lokaler

– Det er jo ikke med lett hjerte vi forlater denne kongeplassen. Men hadde noen fortalt oss, da vi seilte inn i vika her på lykke og fromme i 2001, at teaterbåten Innvik skulle få ni fantastiske år ved kai i Bjørvika, hadde vi vært strålende fornøyde med det, sier Solberg.

Jarl Solberg forholder seg til realitetene, og jakten på nye lokaler for alle aktivitetene Innvik huset, er for lengst i gang.

Men skuffet er han, over at ingen innen styre og stell ser betydningen av et multikulturelt sted som Innvik i den etter hvert så institusjonstunge Bjørvika.

– Bjørvika trenger Innvik

– Vi har fått masse interessant og god respons fra myndighetene, men jeg aner en viss politisk unnfallenhet rundt utbyggingen av Bjørvika og fordelingen av penger. Store institusjoner og sterke utbyggere regjerer. Innvik har vært et viktig kulturelt samlingspunkt de siste ni årene. Vi har bestrebet oss på å være «god nabo», og holdt fortet gjennom ni år med utbygging på alle kanter, sier Solberg.

– Nå skal vi videreføre våre aktiviteter i andre lokaler, men den unike miksen av café, teatersal og bed&breakfast på byens flotteste «tomt» er historie – hvis ikke plutselig kommunen velger å være Innviks ridder. Slik Venstres kulturbyråd Trine Skei Grande var det da vi ba om kaiplass for ni år siden. Jeg tror kanskje Bjørvika trenger Innvik mer enn omvendt, sier Solberg.

Fredag er det altså slutt. 1500 forestillinger, 100.000 publikummere, og 30.000 overnattingsdøgn har den gamle bilfergen budt på – etter at den ble kondemnert.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere