MS-rammet kan bli tvunget til å flytte

Hvis ikke ekteparet Hans Ragnar og Laren Aaserud får bygget ut førsteetasje med 30 m2 (fra denne siden av huset), slik at Hans Ragnar får alt på en flate, må de i stedet flytte. .

Hvis ikke ekteparet Hans Ragnar og Laren Aaserud får bygget ut førsteetasje med 30 m2 (fra denne siden av huset), slik at Hans Ragnar får alt på en flate, må de i stedet flytte. . Foto: Kristin Tufte Haga

MS-rammede Hans Ragnar Aaserud vil bo hjemme så lenge som mulig, men byggestopp i området kan tvinge ham ut av familiehuset gjennom 40 år!

Hans Ragnar har fått installert trappeheis, men det skjer at den stopper, i tillegg får han ikke med seg rullestolen opp i andre etasje. Foto: Kristin Tufte Haga

Hans Ragnar har blitt mye dårligere i løpet av de siste måendene, og det haster med en utbygging - kona Laren til høyre. Foto: Kristin Tufte Haga

Tåsen: Det han og kona Laren trenger, for at Hans Ragnar (53) kan få bli boende hjemme i Claus Borchs Vei, er et påbygg på 30 kvadratmeter i første etasje (nå er første etasje på 70 m2). Med nytt soverom og bad, i tillegg til eksisterende stue og kjøkken, blir alt Hans Ragnar trenger på en flate.

I dag er Hans Ragnar avhengig av den installerte trappeheisen for å komme opp i andre etasje - til bad og soverom

Men noen utbygging er det slett ikke sikkert det blir noe av.

Bevaring av Tåsenløkka

For bystyrets byutviklingskomite har vedtatt bygge- og deleforbud i området, før jul i fjor, med bakgrunn i at det skal lages en “helhetlig plan” for Tåsenløkka.

– Hans Ragnar jobber fortsatt to dager i uken hos Innovasjon Norge – og kommer seg til og fra jobb ved hjelp av spesialtransport. Men det har gått veldig nedoverbakke med han de siste månedene; sykdommen ble oppdaget for rundt to og et halvt år siden. I januar ble han avhengig av rullestol, sier kona Laren.

Hun innser nå at for at de to skal få til at han kan bo hjemme, trenger familien å ha alt på en flate.

– Trappeheisen fikk vi installert like før påsken i fjor, da klarte ikke Hans Ragnar å gå i trapper lenger. Den er et fint hjelpemiddel, men jeg stoler ikke helt på den. Den har stoppet opp flere ganger, men jeg har heldigvis vært hjemme og kunnet ringe etter hjelp. Men hva om den stopper når han er alene? spør Laren.

Hun påpeker at Hans Ragnar heller ikke får med seg rullestolen opp i andre etasje, og må i stedet bruke krykker, noe som har medført flere fall.

– Han har trygghetsalarm, men likevel føles det ikke særlig trygt å dra fra Hans Ragnar alene, slik huset er installert nå, sier Laren.

Haster

Ved årsskiftet var arkitekttegningene for nye 30 m2 med kjeller klare. Men etaten var ikke klar, og har også avlyst to møter med Hans Ragner og Laren hittil i år, fordi planene for området, med dertil eventuelt kriteriesystem, eller muligheter for dispensasjoner, ennå ikke er på plass.

Ekteparet har vært i kontakt med bydelen, og skryter av der å bli møtt med menneskelig hensyn, og saken til paret ble også tatt opp i forrige torsdags bydelsutvalgsmøte. Bydelen ga full støtte til ekteparet om utbygging.

Huset, som ble bygget i 1926, den gang “livsløpsstandard” ikke var tema, ligger i bakerste rekke i området, og flere av nabohusene har allerede fra tidligere bygget ut slik også Aaserudfamilien ønsker. Tomten huset ligger på er ett mål stort, så det er god plass til 30 kvadratmeter til.

– For plan- og bygningsetaten føler jeg at jeg bare er et nummer i rekka! Mulig flere også har søkte om dispensasjon, men jeg er alvorlig syk, og dette haster! Mitt høyeste ønske er å få bli boende hjemme så lenge jeg kan. Er det for mye å be om?. Vi har jo på ingen måte lyst til å måtte flytte fra huset mine foreldre kjøpte i 1970, og vi overtok i 1984, og i stedet flytte inn i leilighet!, sier Hans Ragnar.

Etaten: Veldig klar over saken!

Etaten har overfor bydelen tidligere skrevet at de til sommeren muligens har et kriteriesystem for unntak av byggestopp, men at det likevel ikke er gitt at Hans Ragnars tilfelle får dispensasjon. Men da avisen er i kontakt med etaten denne uken, sier Informasjonssjef i plan- og bygningsetaten, Dagny Gärtner Hovig, at etaten regner med å ha en avklaring om mulig dispensasjon før sommeren.

– Vi er veldig klar over denne saken, og har vært i dialog med både arkitekten og familien. Vi jobber nå med å finne et mulig grunnlag for å gjøre unntak i denne saken. Hans Ragnar Aaseruds sak er prioritert hos oss – dette er jo også et meget spesielt tilfelle. Selve reguleringsplanen regner vi med å ha klar innen fristen på fire år, sier informasjonssjef Dagny Gärtner Hovig i plan- og bygningsetaten.

Gärtner Hovig legger også til at bygge- og deleforbudet er vedtatt i bystyrets byutviklingskomité, med bakgrunn i at det skal lages en helhetlig plan som skal bevare stilen og formen i strøket. Vedtaket om bygge/deleforbud er for øvrig - av andre beboere i området - påklaget til Fylkesmannen, etter forvaltningsloven. Klagerne ønsket også oppsettende virkning av saken, men det sa etaten nei til.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.