RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kerry Cook (i midten) tok seg tid til å besøke Nordseter skole under sin Norges-turné. Nordseter skole har inngått et samarbeid med Amnesty International.
Kerry Cook (i midten) tok seg tid til å besøke Nordseter skole under sin Norges-turné. Nordseter skole har inngått et samarbeid med Amnesty International.

Møtte dødsdømt på Nordseter

– En sterk og uvirkelig historie, oppsummerte elever ved Nordseter skole etter møtet med den tidligere dødsdømte fangen.

NORDSETER: Fredag var tidligere dødsdømte Kerry Max Cook i studio hos Fredrik Skavlan for å fortelle sin utrolige historie. 22 år tilbrakte han fengslet i Texas med en dødsdom hengende over seg. For et drap han ikke hadde begått.

Mandag denne uken besøkte Cook Nordseter skole, og elevene hadde all grunn til å føle seg privilegerte. Nordseter er den eneste ungdomsskolen han besøker i forbindelse med sitt Norges-besøk.

Uskyldig dømt

Cook sin historie er en av de verste eksemplene på justismord i amerikansk kriminalhistorie.

Under det fengslende foredraget, var det ikke en lyd å høre fra de flere hundre elevene som satt benket i Nordseter skoles aula.

Cook fortalte om en ungdomstid preget av opprør og gjentatte møter med politi og rettsvesen. Hans kriminelle rulleblad fra denne tiden, skulle være avgjørende for det marerittet han senere ble viklet inn i.

Justismord

Kerry Cook ble dømt til døden for drapet på Linda Jo Edwards i 1977. Cook og Edwards bodde i samme boligkompleks, og hadde først møtt hverandre tre dager før drapet. Da hadde de flørtet og kysset inne i hennes leilighet.

Edwards hadde nylig avsluttet et forhold til en gift universitetsprofessor. Professoren var opprinnelig hovedmistenkt i saken, men ved hjelp av dyktige advokater, ble mistanken raskt flyttet over til Cook.

Et fingeravtrykk fra besøket tre dager tidligere, ble funnet i politiets arkiver ettersom Cook jo hadde et rulleblad fra ungdomstiden.

En mildt sagt mangelfull etterforskning, og falske vitneforklaringer, endte tragisk med dødsdom for Kerry.

De neste 22 årene tilbrakte han i en celle på størrelse med et kott i beryktede "death row" i Texas fengsel.

I livsfare hver dag

Omgitt av psykopatiske fanger, var Kerrys hverdag preget av mishandling, overgrep og drapsforsøk.

Ved en anledning, etter å ha mottatt nyheten om at broren var blitt drept, forsøkte Cook å ta sitt eget liv. Da livet var som mørkest klarte den dødsdømte fangen likevel å finne motivasjon til å renvaske sitt navn.

Ved hjelp av media og en frivillig juridisk organisasjon, ble saken tatt opp på ny og i 1991 ble Cook ble løslatt etter over to tiår i fengsel for et drap han ikke hadde begått. Det var da elleve dager før dødsstraffen skulle fullbyrdes.

Cook har nå skrevet bok om alt som har skjedd, og reiser verden rundt med sin utrolige historie.

Sterke reaksjoner

Elevene ved Nordseter skole har i tiden før besøket hatt dødsstraff som tema i klasserommet. De har også sett den sterke filmen "Dead man walking".

Line Loftesnes (15), Oda Bremnes (15) og Fredrik Wyller (14) var sjokkert og opprørt etter å ha lyttet til foredraget.

– Det høres ut som en klisjépreget film, sa Wyller.

– Det er surrealistisk, jeg fatter ikke helt at det faktisk har skjedd, kommenterte Loftesnes.

– Det at det skjer i USA, som har kommet så langt på andre områder, gjør det vanskeligere å begripe at dette kunne skje, sa Bremnes.

Les mer om Kerry Cook på www.chasingjustice.com.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere